Corona Vandaag vrijdag 20 maart 2020

Corona Vandaag vrijdag 20 maart 2020|Corona Vandaag donderdag 19 maart 2020||Corona vandaag|Coronakaart van Nederland
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Koning: saamhorigheid en trots leiden ons door de crisis

Koning Willem-Alexander heeft de Nederlanders vanavond een hart onder de riem gestoken in deze lastige tijd. De Koning sprak over het ‘eenzaamheidsvirus’ dat is ontstaan na de corona-uitbraak in ons land. ‘Een gevoel van saamhorigheid en trots zal dwars door deze moeilijke tijden blijven bestaan’, aldus de Koning.

Willem-Alexander sprak zijn dankbaarheid uit aan de mensen die de samenleving draaiende houden, zoals de mensen werkzaam in de zorg, bij de politie en de brandweer, maar ook zij die werkzaam zijn bij de supermarkten werden genoemd door de vorst.

Toespraak WA

Sinds gisteren zijn 534 mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 2994. Onder hen zijn 725 mensen die in de zorg werken; zij worden vaker dan andere groepen getest.

30 patiënten zijn sinds de vorige update overleden aan COVID-19. In totaal zijn er nu 106 mensen overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen 63 en 95 jaar. In totaal zijn 643 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 1012 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid-Holland (405), Limburg (366) en Noord-Holland (353).

PvdA-man Van Rijn volgt tijdelijk Bruins op

PvdA’er Martin van Rijn volgt Bruno Bruins tijdelijk op als minister voor Medische Zorg. Van Rijn was in het vorige kabinet staatsssecretaris van Volksgezondheid en geldt als zeer deskundig. Dat premier Rutte een lid van een partij die niet lid is van de coalitie vraagt voor deze functie is uitzonderlijk. Dat doe je alleen in tijden van crisis zoals nu. De benoeming geldt voor drie maanden. Van Rijn werd directeur van een aantal Haagse ziekenhuizen na zijn vertrek uit de politiek.

Corona vandaag

Ollongren blijft thuis

Voorlopig gaat minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) niet naar haar werk. De artsen vinden dat de bewindsvrouw die al sinds november thuis is vanwege herstel na een operatie thuis moet blijven tot na de coronacrisis. De D66-windsvrouw werd vorig jaar geopereerd aan haar bijholtes. Daarna traden complicaties op. De staatssecretarissen Van Veldhoven en Knops hebben haar taken overgenomen, terwijl minister Koolmees haar vervangt als vicepremier.

Ollongren blijft thuis

Noodklok in Groot-Brittannië: gepensioneerden terug

Meer dan 65.000 gepensioneerde artsen en verpleegsters in het Verenigd Koninkrijk hebben een brief ontvangen of zij de gezondheidszorg kunnen komen versterken in verband met de coronacrisis. De inzet van de gepensioneerden is acuut nodig in de eerstelijnshulp. Ook in GB komen er noodfondsen om bedrijven overeind te houden.

YouTube gaat de kwaliteit van de streaming in Europa verlagen om het digitale netwerk minder te belasten. Vanwege de Corona-uitbraak wordt er veel meer thuis gewerkt en worden er meer video’s bekeken. Eerder nam Netflix al eenzelfde maatregel. Burgers maken massaal gebruik van data en zijn volop online.

Kwaliteit omlaag YouTube

Toespraak koning

150 radiozenders draaien deze ochtend om kwart voor negen You Never Walk Alone. Het is een eerbetoon aan de zorghelden en de mensen die zijn getroffen door Corona. Om 08.45 uur draaiden 153 zenders het nummer van Gerry and the Pacemakers. Sander Hoogendoorn van 3FM lanceerde het idee.

In navolging van premier Rutte, die gisteren nadrukkelijk de Nederlandse bevolking opriep om 1,5 meter afstand van elkaar te houden, herhaalt RIVM-directeur Jaap van Dissel vandaag dat Nederlanders de richtlijnen in acht moeten nemen. Wandelen en fietsen in de buitenlucht is geen probleem, mits ook daar afstand wordt gehouden. Discipline is geboden. ,,We moeten niet te slap omgaan met de gedragsmaatregelen die we tot in ieder geval 6 april hebben geadviseerd”, aldus Van Dissel. “Het alternatief is dat we striktere maatregelen moeten nemen en dat willen we eigenlijk ook niet”, aldus Van Dissel bij NU.

Rutte

Noodplan Senaat: 1 biljoen dollar

De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat hebben een noodplan gepresenteerd om Amerikanen met een inkomen van $75.000 te voorzien van een eenmalige uitkering van $1200 per persoon. Als je meer hebt verdiend op basis van het belastingjaar 2018 gaat de uitkering omlaag. Daarnaast willen de Republikeinen extra geld voor MKB-bedrijven en industriën in nood, zoals de luchtvaart.

Druk in de supermarkten, maar ook elders slaan consumenten hun slag. Vooral sportartikelen, zoals halters, maar ook trampolines en badmintonnetten, zijn populair. Maar ook hulpmiddelen om thuis te werken zijn populair, zoals wifiversterkes en headsets. Maar thermometers zijn op dit moment nog steeds de favoriet, naast gel en wc-papier. Bij de bouwmarkten is het bovendien een drukte van belang. Klusjes in het huis worden uitgevoerd en de tuinen liggen er inmiddels bij velen lenteklaar bij. Wat volgt is de grote voorjaarsschoonmaak, wordt verwacht.

Draconische maatregelen heeft Talpa-topman De Mol aangekondigd. De mediaman heeft dat volgens De Telegraaf gemeld in een mail binnen het bedrijf. Volgens De Mol is er in zijn actieve carrière nog nooit eerder een crisis geweest van deze omvang en met deze enorme impact. Het mediaconcern met televisie- en radiozenders zal medewerkers moeten ontslaan onder druk van de gedaalde inkomsten.

Het kabinet heeft vandaag besloten dat er geen bezoek meer kan plaatsvinden in de woonzorgcentra voor ouderen. Daarmee wordt besmettingsgevaar voor bewoners en personeel verkleind. Volgens minister van Zorg De Jonge gaat het om een ingrijpende, maar noodzakelijke maatregel.

De eerste F1-race op het circuit van Zandvoort gaat in mei niet door. Er wordt gekeken naar een andere datum. De tickets blijven geldig, meldt de organisatie. Het circuit dat tientallen jaren niet is gebruikt voor de Formule 1-races werd de afgelopen maanden verbouwd. Ook het NS-station in de badplaats werd gerenoveerd (langere perrons).

Laatste kaart

Klik hier voor de dagelijkse update van het RIVM

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN RIVM

Al het nieuws:

Voor al het andere nieuws op DenD over het Corona-Nieuws klik HIER.

Tags

BESMETTINGENEENZAME OUDERENJAAP VAN DISSELJOHN DE MOLKABINETLAATSTE CIJFERSLAATSTE NIEUWSMARK RUTTEMEDIAOUDEREN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck