Corona Vandaag donderdag 26 maart 2020

Corona Vandaag 26 maart 2020
Door: Jos La Grande
26-03-2020

DIT IS HET LAATSTE NIEUWS:

  • G7 FAALT OVER EIS ‘WUHAN-CRISIS’ USA

  • ZWARE KRITIEK OP ROCHE

  • DRAMATISCHE DAG IN SPANJE


‘Medicijn Chloroquine niet voorschrijven’

De Inspectie Gezondheidszorg waarschuwt dat het malariamedicijn chloroquine niet als middel moet worden voorgeschreven tegen Covid-19 door huisartsen. Volgens de inspectie is er geen bewijs dat het helpt tegen corona. Bovendien is het giftig bij een overdosis.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

USA: meer Carona-patienten dan China

Volgens de laatste cijfers van de John Hopkins University is de USA nu koploper met het aantal Corona-patienten. In Amerika zijn er 82.404 patiënten, in China 81.782 en in Italië 80.589. In Amerika zijn er meer dan 1.100 sterfgevallen.


655 corona-sterfgevallen op een dag in Spanje

In Spanje is het aantal sterfgevallen als gevolg van een coronabesmetting op een dag met 655 gestegen naar 4089 doden. Het aantal besmettingen liep op van 47.610 naar 56.188. In Spanje geldt al 12 dagen de noodtoestand.


Geen verklaring G7-landen vanwege eis USA

De G7-landen zijn er niet in geslaagd om met een afsluitende verklaring te komen vanwege een vergaande eis van de Verenigde Staten. De Amrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo wilde afdwingen (volgens verschillende bronnen) dat het coronavirus ‘Wuhan-virus’ zou worden genoemd. De bijeenkomst, die al gepland stond om te houden in Pittsburgh, werd nu gehouden via een video-verbinding. Trump had het eerder deze week al over het ‘Chinese-virus’.

Corona Vandaag updates


Roche-directeur zwaar onder vuur

Esther de Rooij, ceo van Roche Diagnostics Nederland, is zwaar bekritiseerd door PvdA-leider Lodewijk Asscher in de talkshow Jinek. Vooral het feit dat Roche het recept voor de Corona-tests in deze crisis voor concurrenten achterhoudt, is heel slecht gevallen bij de politiek. Volgens Van Rooij is het recept openbaar en wordt de productie opgevoerd. Asscher zei dat hij er weinig vertrouwen heeft in Roche en hij steunt minister De Jonge die van de Kamer dwang moet gaan toepassen.


Alternatief: verliescompensatie bedrijven

Michel Storsbergen, directeur van de Rotterdamse transporteur Nordis, pleit in een schrijven aan PvdA-voorman Asscher om voor bedrijven verliescompensatie toe te passen tot drie jaar terug. ,,Voor veel ondernemers zou dit een praktische uitkomst bieden voor de kortere termijn. Deze maatregel is mijns inziens minder fraudegevoelig dan eerder aangekondigde maatregelen, relatief makkelijk uit te voeren en biedt ondernemend Nederland snel een praktische oplossing om de liquiditeit op peil te houden”, aldus Storsbergen.


Advies: geen vitamines, lekker slapen en bewegen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om vooral goed te eten, te bewegen en goed te slapen om de weerstand te vergroten. Het slikken van vitamine C en D  helpt niet tegen het coronavirus. Drogisten merken dat de voedingssuplementen volop worden ingekocht door hun klanten. Volgens de NVWA heb je geen betere bescherming tegen het Corona-virus.


3,3 miljoen werklozen erbij in USA

Afgelopen week zijn er 3,3 miljoen werklozen bijgekomen in de Verenigde Staten. Vorige week waren het ‘slechts’ 282.000 Amerikanen die zich hebben geregistreerd. De 3,3 miljoen nieuwe werklozen, zoals die vandaag zijn bekendgemaakt, wordt nog gezien als de top van een ijsberg. Alleen al in California komen raken elke dag 100.000 mensen hun werk kwijt. Het hoogste aantal werklozen in de afgelopen decennia was in 1982.


Honden worden vaker uitgelaten

Met het ‘blijft huis-regime’ tijdens de coronacrisis wordt elke gelegenheid aangegrepen om een extra blokje om te gaan met de hond. De viervoeters hebben er baat bij, maar aan het einde van de dag zijn ze wel bekaf. Een ervaring die ook Natasja Froger deelde via haar Instagram. Zie HIER.

Honden


Turkse boksers bij Olympisch toernooi met corona

Twee Turkse boksers en de coach zijn besmet met Covid-19. Waarschijnlijk liepen ze het virus op bij het olympisch kwalificatietoernooi in Londen. Waarschuwingen ten spijt, het toernooi ging gewoon door. Na drie dagen boksen werd het toernooi pas stilgelegd. De Nederlandse boksers Artjom Kasparian, Delano James, Chelsey Heijnen, Enrico Lacruz en Max van der Pas hebben ook in de ring gestaan. Bondscoach Hennie van Bemmel nam in Londen niet de beslissing om te vertrekken.


Tweede Kamer: dwangbevel voor producenten tests

De Tweede Kamer wil dat er dwang wordt toegepastr bij bedrijven om de formule van coronatests ter beschikking te stellen. Het farmaceutisch bedrijf Roche zou volgens Follow The Money weigeren het recept vrij te geven. PvdA-leider Asscher stelde voor om dwang toe te passen. De VVD maakt zich zorgen dat 40% van de Nederlandse bevolking niet gelooft om 1,5 meter afstand te bewaren. Meer aandacht voor communicatie en centrale regie, was het verzoek van de partijen. Volg het debat HIER.


I will Survive in Coronaversie

De verveling in huis, waar het gezin op de bank bivakkeert, inspireerde een Britse om het nummer van Gloria Gaynor ‘I Will Survive’ te voorzien van een nieuwe tekst en een filmpje dat op dit moment viral gaat.


Nederlandse economie krijgt een keiharde deun

In alle scenario’s van het CPB resulteert de coronacrisis in een diepe recessie. Het bruto binnenlands product krimpt in 2020 met 1,2% tot 7,7%. In het lichtste scenario veert de economie al in het derde kwartaal van 2020 weer op, in het zwaarste scenario ontstaan er ook problemen in de financiële sector en verslechtert het buitenlandbeeld verder. In dat scenario zal er ook in 2021 een krimp van het bbp van 2,7% optreden. In drie van de vier scenario’s is de neergang dieper dan in de crisis van 2008/2009.

CPB


Orgel Joke zorgt voor beetje vrolijkheid

,,Ook al zitten we in een lastige tijd en kunnen we niet naar buiten? Blijf positief en vergeet niet soms te glimlachen. We hebben meer liefde nodig in deze wereld!”, aldus Orgel Joke. Ze brengt elke dag een leuk deuntje op haar hammondorgel thuis om een klein beetje vrolijkheid. Joke is zelf longpatiënt en blijkt uit veiligheid binnen, maar wil toch een bijdrage leveren. Dat doet ze met muziek op haar orgel.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Orgeljoke #orgel #joke #orgeljoke #muziek #corona #quarantaine

Een bericht gedeeld door Joke Meijer (@orgeljoke) op

20% coronapatiënten in Tilburgs ziekenhuis overleden

Van de eerste honderd coronapatiënten in het Tilburgse ziekenhuis Elisabeth-TweeSteden  is 20% overleden. Dat zei viroloog Murk bij Jinek. De gemiddelde leeftijd van de opgenomen patiënten was 72 jaar en 67 procent was man.


Nibud komt met geldtips in verband met crisis

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) brengt vanwege de coronacrisis een speciale online editie van de Nibud Geldkrant: de Geldkrant-special Minder inkomen. Met de krant biedt het Nibud handvatten aan mensen die als gevolg van de corona-uitbraak met een (sterke) daling van hun inkomen hebben te maken. ,,Sommige veranderingen in je leven zie je aankomen, sommige komen zeer onverwacht op je pad,’ zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.” HIER kun je de krant downloaden.


Noodkreet uit een ziekenhuis in Queens

Een arts uit het ziekenhuis Elmhurst Queens (NYC), dr Colleen Smith, geeft onthullend beeld hoe schrikbarend de situatie is. Ze laat zien dat de afdeling waar ze werkt totaal niet is opgewassen tegen het aantal coronagevallen. Ze missen pparatuur en spullen, terwijl het aantal sterftegevallen zo groot is dat er een speciale koelvrachtwagen buiten staat voor de stoffelijke overschotten. Dit alles is in groot contrast met wat president Trump en zijn vice-president Pence steeds vertellen. Kijk HIER naar de reportage bij de New York Times.

Elmhurst


Daklozen in sporthallen

Ook daklozen en onbehuisen hebben te maken met het coronavirus, alleen ze kunnen niet voldoen aan de oproep om thuis te blijven. Het Leger des Heils Het Leger wil extra opvangplekken creëren in hotels, vakantieparken en lege sporthallen. In Rotterdam is deze week een quarantaineafdeling voor daklozen geopend. Daklozen worden nu vaak nog in een ruimte ondergebracht.

Leger des Heils


Corona in rioolwater gevonden

Het nieuwe coronavirus is in Nederlands rioolwater gevonden. Sommige patiënten met COVID-19 hebben het virus in de ontlasting. Afvalwatermedewerkers zijn beschermd tegen het virus als zij zich houden aan de hygiënevoorschriften. Het is tot nu toe niet gevonden in Nederlands kraanwater. Er is in Nederland strenge wetgeving om de veiligheid van drinkwater te bewaken. Voor uitleg: HIER

Banner Corona Vandaag


Amsterdam grijpt in bij markten

Op markten in de regio Amsterdam-Amstelland mogen alleen nog maar kramen staan waar levensmiddelen worden verkocht. Kramen waar non-food wordt verkocht verdwijnen tijdelijk van de markten zodat meer ruimte ontstaat. Fitnessapparatuur in parken wordt gesloten, omdat de afstand van 1,5 meter tussen personen een probleem wordt. Ook Cruyff Courts en voetbalkooien gaan dicht in Amsterdam. Bij voetbalden wordt handhaving strenger.


Prins Charles heeft Corona-virus

Prins Charles, de kroonprins van Groot-Brittannië is positief getest op corona. De prins is 71 jaar oud, maar verkeert volgens het Britse Hof in een goede lichamelijk gezondheid. Hij heeft last van milde sympthomen, wordt gemeld.

Charles


Na maatregelen: groei Corona lijkt te stabiliseren

Jaap van Dissel, directeur gezondheid van het RIVM, heeft tijdens een briefing aan de Commisie VWS van de Tweede Kamer aangegeven dat de verspreiding van Corona zich lijkt te stabiliseren. De posititieve trend geldt ook voor het aantal ziekenhuisopnames.

Volgens Van Dissel is het huidige aantal sterftegevallen ongeveer gelijk aan de sterfte in 2017-2018 tijdens de laatste griepgolf. Verder lichtte hij de symptomen toe van Covid-19: een incubatietijd van 6 dagen (range 2-12 dagen), hoesten en griepachtig ziektebeeld, lagere luchtwegen en een shocklong (‘ARDS’) in 5 tot 20% bij opgenomen patiënten. De Tweede Kamerleden zaten twee meter van elkaar en de hygiënemaatregelen in de vergaderzaal zijn opgevoerd.

  • Jaap van Dissel
    Jaap van Dissel (RIVM) tijdens briefing Tweede Kamer.

Zanger Frank Live: Dicht bij jou

Talloze artiesten schrijven in deze crisistijd nieuwe liedjes, maken covers van bekende hits met speciale teksten passend bij de huidige Corona crisis en delen hun songs op sociale media. Dat geldt ook voor Frank Live uit Bruinisse, bekend in Rotterdam en Zeeland door zijn live-optredens. Frank Polak, de echte naam van de zanger, heeft een Nederlandse tekst geschreven op Always Remember Us This Way, een van de hits van Lady Gaga met de titel ‘Dicht bij Jou’.


Coronapatiënten ontvluchten ziekenhuis

De situatie in Spanje is soms zo nijpend dat er zelfs Coronapatiënten vluchten uit het ziekenhuis. Daar zijn meerder gevallen van bekend, aldus Jose Ángel González van de Nationale Politie. Volgens de politiebaas in Bild.de is dat gebeurd in Leganés in de buurt van Madrid en in Benidorm.


Braziliaanse president: Corona klein griepje

President Jair Bolsonaro van Brazillië noemt Corona ‘een griepje’. De lockdown van São Paulo vindt de populist te vergaan. Hij roept zelfs de inwoners op om te gaan werken. ,,De massahysterie rondom het virus is veroorzaakt door de media, die mij proberen af te zetten”, aldus Bolsonaro.


Scholen mogelijk ook na 6 april dicht

Zo goed als zeker blijven de scholen ook na 6 april dicht. Minister Slob (Onderwijs) wacht nog met zijn besluit op het resultaat van een RIVM-onderzoek. Daaruit blijkt welke rol jongeren hebben bij de verspreiding van corona.

  • Corona Vandaag updates

Akkoord: twee biljoen dollar noodsteun in USA

Vannacht is er een politieke deal gesloten in de Amerikaanse senaat over een steunprogramma om de dramatische gevolgen van de huidige coronacrisis op te vangen. Dagenlang is er onderhandeld over de inhoud, maar na marathonvergaderingen wordt er twee biljoen dollar steun vrijgemaakt om bedrijven en burgers te steunen. Voor huishoudens is er $250 miljard beschikbaar, $350 miljard voor leningen aan bedrijven, $250 miljard voor werkloosheidsuitkeringen en $500 miljard steun aan kwetsbare ondernemingen. Het Congres moet het pakket nog goedkeuren.


LAATSTE UPDATE RIVM 25 maart 2020:

  • Totaal aantal gemelde patiënten: 6412 (+852)

  • Totaal aantal gemelde overleden patiënten: 356 (+80)

  • Totaal opgenomen (geweest) in het ziekenhuis: 1836 (+341)


Ben of ken je iemand die hulp kan gebruiken?

Klik HIER voor de hulp van het Rode Kruis.


Meer informatie over steunregelingen

De Kamer van Koophandel geenft uitvoerige informatie op welke wijze je als eigenaar van een bedrijf of als zzp’er financiële steun kunt ontvangen. Klik HIER


HET NIEUWS VAN VANDAAG:

Voor al het andere nieuws op DenD over het Corona-Nieuws klik HIER.


HET NIEUWS VAN GISTEREN:

Corona Vandaag woensdag 25 maart 2020

Meer DenD