Dáárom is Youp WOEDEND op ‘mantelpaktrut’ Halsema

Youp is BOOS op Femke!
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Matthieu Slee

Femke Halsema pleitte vorig jaar voor meer begrip voor burgerlijke ongehoorzaamheid. Nu de kunst- en cultuursector vandaag van zich laat horen met de ludieke actie ‘Kapsalon Theater’ dreigt Halsema met ingrijpen. Tot woede van Youp van ‘t Hek!

‘Leve het rumoer, leve ons verschil van mening!’ Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vorig jaar tijdens de Abel Herzberglezing. ,,We moeten niet degenen die in opstand komen diskwalificeren als onverantwoordelijk, maar allereerst de oorzaken van het verzet tegen bestuur en overheid aanpakken. Regels, vergunningen lijken vaak de bedoeling te hebben om mensen te ontmoedigen om hun recht te halen. En doen zij dat toch, dan treffen zij dikwijls een overheid die per se wil ‘winnen’, omdat men bang is voor ‘precedentwerking’.”

Bewustzijn
Halsema vond dat er meer ruimte moet zijn voor protesterende mensen en voor het vreedzame conflict. ,,Het verzet van groepen over normen en opvattingen van anderen en de strijd die daarop volgt, leidt dikwijls tot emancipatie en nieuw maatschappelijk bewustzijn.” Wat is sindsdien veranderd? Want vandaag lijkt Halsema een heel andere mening toegedaan.

Handhaving
Nu theatermakers met de actie Kapsalon Theater op ludieke wijze protesteren tegen het coronabeleid dat de kunst- en cultuursector volledig heeft verlamd, dreigt Halsema met ‘handhaving’. Ze laat weten: ,,We bevinden ons nog steeds in een pandemie en de landelijke coronamaatregelen gelden. Die heeft het college te handhaven.” Het leidt tot onbegrip.

Mantelpaktrut
Youp van ’t Hek laat weten dat hij het besluit ’zeldzaam kinderachtig’ vindt. „Ze (Femke Halsema, red.) moet nog maar eens aan haar jonge jaren denken. Nu is ze gewoon een mantelpaktrut. Amsterdam onwaardig.”

Tags

FEMKE HALSEMAYOUP VAN 'T HEK

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck