Dappere, optimistische heldin Bibian is niet meer

Bibian overleden
Door: Jos La Grande
29-03-2021

Het einde was in zicht. Dat stond vast. Maar toch was het heldin Bibian Mentel, slechts 48 jaar oud is ze geworden, die vorige week nog een Cruijff Court opende in Utrecht die voor eeuwig haar naam draagt.

De 48-jarige snowboardster Bibian Mentel overleed vanmiddag.

Niemand was optimistischer dan zij. De behandelingen tegen de tumoren sloopten haar lichaam maar niet haar geest, niet haar wilskracht en al helemaal niet haar strijd voor het goede.

In Memoriam

Bibian Mentel was drievoudig paralympisch kampioene, maar had al 20 jaar te maken met de ziekte kanker met uiteindelijk uitzaaiingen in haar hersenen. Bibian heeft een zoon, Julian, die inmiddels 18 jaar oud is. Haar echtgenoot Edwin Spee steunde haar volop en ging ook voorop met de Mentelity Foundation.

LEES OOK: Prins Constantijn bedankt Bibian Mentel

Nederland zal geschokt reageren op haar overlijden, waarover ze zelf steeds moedig sprak. Zelfs de afgelopen dagen was ze nog zo vitaal en krachtig. Ze zei zelfs dat ze nog plannen genoeg had, zelfs tot het einde van dit jaar. Ze had echter al enkele weken de boodschap gekregen van de artsen dat verdere behandeling zinloos zou zijn.

Optimisme

Met haar jarenlange strijd en het optimisme dat ze tentoon spreidde was ze voor velen een voorbeeld hoe je met alle energie die in je zit kunt omgaan met de ziekte. Dat uitte zich bij haar ook in grote sportieve successen, maar ook brachten de behandelingen, zoals chemokuren, bestralingen en ingrepen hoop op een langer en zinvol leven.

LEES OOK: Paralympisch snowboardkampioene Bibian Mentel (48) overleden

Het was in 2001 toen de kanker toesloeg bij Mentel. Het leidde ertoe dat de tumor in het botvlies tot gevolg had dat het rechteronderbeen van haar moest worden geamputeerd. Een jaar later werd ze desondanks Nederlands kampioen snowboarden.

Ze was velen tot steun

Haar enorme doorzettingsvermogen bracht haar nog veel meer successen. Maar misschien veel belangrijker: ze was velen tot steun met haar grenzeloze doorzettingsvermogen en haar kijk op het leven.

,,Het is fantastisch dat ik mijn eigen court nog heb kunnen openen”, zei Mentel in Utrecht bij De Hoogstraat Revalidatie. Dat kinderen en volwassenen die revalideren daarvan gebruik kunnen maken stemde haar tot een gelukkig mens. Volkomen onbaatzuchtig droeg ze haar lot dapper. Ze hield van het leven.

Bibian
Bibian
Mentel
Bibian Mentel
Bibian Mentel
Bibian Mentel
Bibian Mentel

Meer DenD