Met D&D op reis: De watertuin van Amsterdam

De zomer wordt gevierd aan de Vinkeveense Plassen. Foto: Marlies Wessels
Door: DitjesDatjes
20-05-2017

Dagje fietsen, varen, natuur, vissen,
duiken en culinair in Vinkeveen

Het is misschien wel het grootste geheim van Amsterdam en omstreken. Op nog geen twintig minuten rijden vanaf de Dam bevindt zich in de schaduw van de hoofdstad het grootste waterpark van Europa: de Vinkeveense plassen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Soms wel 50 meter diep. Het water is even helder als kraanwater. Muggen zijn niet te bekennen. Daar waar vroeger turf werd gestoken en het zand van de bodem werd weggeschraapt voor de aanleg van de Bijlmermeer is het geweldig toeven. Voor rijk en arm, voor natuurliefhebbers en gezinnen. Echt voor elk wat wils. Amsterdammers die bivakkeren in een blokhut op een legakker tot en met miljonairs die in kasten van huizen aan de Baambrugse Zuwe wonen.

Verpest door massaal toerisme is het beslist niet. Vinkeveen is gewoon gebleven. In tegenstelling tot het nabije watersportdorp Loosdrecht, waar projectontwikkelaars het voor het zeggen hebben of de Zeeuwse kust met de vele Belgische en Duitse bezoekers. 

 Het grootste waterpark van Europa: de Vinkeveense plassen.
Het grootste waterpark van Europa: de Vinkeveense plassen.

Vinkeveen is het walhalla voor de dagjesmens. Je kunt prachtig fietsen: rondje Vinkeveen. De fietstocht via Abcoude over de wonderschone Winkeldijk, langs het schitterende natuur- en vogelgebied Botshol, door de polder naar het dorp Vinkeveen en weer terug naar Abcoude. Of een aluminium visbootje huren bij restaurant Bon, authentiek en eerlijk. Het zijn van die geheimen die iemand je een keer moet vertellen en die je daarna nooit meer vergeet.

Legakkers

Vinkeveen bestaat uit drie delen: de Noordplas, de Zuidplas en de door de provinciale weg 201 gescheiden Kleine plas. Kenmerkend zijn de langgerekte legakkers, waar turf werd gestapeld en kon drogen. Juist die legakkers worden nu gebruikt door duizenden liefhebbers om te recreëren. Onlangs zijn er nog veertig eilanden verkocht. Met de opbrengst worden de zogenaamde zandeilanden, waar volop gratis wordt gerecreëerd, beter beschermd tegen stormen en stromingen.

Zomers wordt gevierd aan de Vinkeveense Plassen. Foto: Marlies Wessels
Zomers weer wordt gevierd aan het water van de Vinkeveense Plassen. Beeld: Marlies Wessels

Dus varen, zwemmen, vissen (met vergunning!), duiken, zeilen, recreëren. En vooral genieten van de prachtige natuur. Wie langs zijn bootje het water hoort kabbelen, een waterslang ziet wegschieten, complete vogelkolonies observeert, weet dat het meest kostbare bezit van Vinkeveen moet worden beschermd. Daar komt nog eens bij dat Vinkeveners bijzondere mensen zijn. Misschien soms een beetje stug, maar o zo trots op hun plassen. Met zelfs een museum aan de plaatselijke Herenweg over de historie van het plassengebied.

Bootje huren

Wie van een dagje Vinkeveen wil genieten doet er verstandig aan om bijvoorbeeld bij Winkeloord, Jachthaven Bon of zeilschool Vinkeveen een sloep, zeilboot of visbootje tegen redelijke prijzen te huren. Of wat nog spannender is: er zijn weekendjes te boeken in blokhutten op eilanden. Jachthaven Borger heeft deze hutten te huur, maar ook Bon (Chez Bon). Je voelt je als een moderne Robinson Crusoe. Maar als je met de sloep vanaf de Vecht of vanaf de Amstel slechts een dagje Vinkeveen wilt doen, is dat mogelijk. Als je eenmaal door de sluis bent (en dat gaat vrij snel) kun je genieten van al het moois dat Vinkeveen te bieden heeft.

Waterwonder

Wie op het water leeft, heeft geen zorgen. Alles is daar zo mooi. De opgaande en ondergaande zon. De storm met een verwoestende kracht op de legakkers. Vinkeveen is van ons allemaal. Van André Hazes, Angela Groothuizen tot en met de familie Bakker op hun eilandje met een kajuitbootje. Alles kan en mag hier. Het is de vrijheid die zo boeit. Luieren, dat ook. Met elkaar lachen. De kinderen spelen. Geen omkijken naar. Een mooie Valk huren bij Winkeloord of een duikcursus: het is allemaal zo dichtbij. Geen enkele pretentie, zoals de sloepeigenaren op de Vecht. Kom langs en geniet.”

Zeilschool Vinkeveen pleisterplaats jongeren.
Zeilschool Vinkeveen pleisterplaats jongeren.

Tips overnachting

1.Motel Borger

2. De Plashoeve

3. VVP

4. Eilandje huren

5. Apollo Hotel (binnenkort open)

Motel Borger: kamers en blokhutten.
Motel Borger:
kamers en blokhutten.

Tips culinair

1. Restaurant Bon: Winkeldijk
(beste adres)

2. Plashoeve (mooi café)

3. Beachclub Lust (hip)

4. Het Voordek (pannekoeken)

5. Harbour Club (binnenkort open)

Meer DenD