De lekkerste herfstrecepten van Sharon de Miranda

Sharon de Miranda, TV kok voor DenD. Foto Johannes Dalhuijsen

Als de blaadjes van de bomen vallen, is het weer tijd voor échte herfstgerechten! Daarin kan najaarskanjer de pompoen natuurlijk niet ontbreken. Ook is de herfst dé tijd waarin worteltjes hun weg vanuit de grond de koele boeren schuren in weer heeft gevonden. En dus is het niet zo verwonderlijk dat DenD tv-kok Sharon de Miranda beide groenten laat schitteren in de recepten die ze voor ons uitkoos. ,,Wortelsoep met een bite en een stamppot van pompoen zijn makkelijk om te maken”, vertelt ze. ,,En nog belangrijker: heerlijk om te eten!”

 

Wortelsoep met gebakken chorizo

Het boodschappenlijstje:

500 gr. wortels

1 ui

50 gr. verse gember

1 limoen

1 l. water

200 ml. kookroom

2 groentebouillonblokjes

1 bosje lange ui

1 bosje peterselie

150 gr. chorizo

 

Bereiding voor 4 personen:

Snijd de wortels in stukken, snipper het uitje en rasp de gember. Doe dit in een soeppan met het water en de bouillonblokjes breng het 30 min. aan de kook. Intussen snijd je de chorizo in plakjes. Verhit een pan zonder olie of vet en bak de chorizo in een paar minuten iets knapperig. Laat daarna uitlekken op een keukenpapiertje en afkoelen.

Als de wortels in de soep goed zacht zijn. Verwijder je de pan van het vuur en voeg je de kookroom, het sap van de limoen en wat peterselie toe. Pureer de soep met een staafmixer tot een egale massa. Serveer de soep uit met de gebakken chorizo en wat gesneden lange ui.

 

Stamppot van pompoen, geitenkaas, oesterzwammen en spinazie

Het boodschappenlijstje:

500 gr. pompoen

400 gr. kruimige aardappels

250 gr. zachte geitenkaas (kleine bolletjes)

1 rode ui

600 gr. spinazie

250 gr. oesterzwammen

1 rode ui

1 Spaanse peper

2 eetl. Sojasaus

Olie

Peper/zout

 

Bereiding voor 4 personen:

Verwarm de oven voor op 200 gr. Schil en snijd de pompoen in stukken, verdeel de

pompoen over een bakplaat. Besprenkel dit met 2 eetl. Olie, zout en peper en bak de pompoen ca.  25 min. in de oven.

Kook intussen de aardappels gaar. Stamp ze tot een fijne puree en meng de geroosterde pompoen en de helft van de geitenkaas erdoor.

 

Scheur de oesterzwammen in stukjes, snijd de rod e ui in halve ringen en was de spinazie. Bak de oesterzwammen samen met de rode ui in een wok goudbruin, blus het af met de sojasaus en neem de pan van het vuur.

Roer de spinazie erdoor zodat deze slinkt in de hete pan. Evt. nog kort bakken op laag vuur. Maak het gerecht af met de overige geitenkaas en wat Spaanse peper naar smaak.