Diner voor foundation Bibian Mentel: open je hart, open je huis

Diner voor foundation Bibian Mentel
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Het beloofde al vooraf een heel bijzondere avond te worden. Ergens in een bosrijke buurt tussen Hilversum en Nieuw-Loosdrecht meldde het bevoorrechte gezelschap zich voor het aperitief en een diner in de achtertuin van het woonhuis van Edwin Spee en Bibian Mentel, de overleden Olympische snowboardkampioene.

De toch wat gespannen sfeer verdween door de gastvrijheid van Edwin Spee, de partner van Bibian, en van haar zoon Julian als sneeuw voor de zon. Freek van Noortwijk, een van de meest creatieve koks van dit moment in Nederland, stak deze avond in bloedvorm, zo bleek al snel uit zijn amuses.

Tien gasten, onder wie de leden van de familie Noorlander van Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee, voormalig tv-interviewer Rik Felderhof, Dennis Katz, voorman van de Amstel Club, en couturiere Sheila de Vries, kregen een champagne-ontvangst.

Mentelity Foundation

De aanleiding van onze aanwezigheid: tijdens een gala ter nagedachtenis van paralympisch snowboardkampioene Bibian Mentel in het Noordwijkse hotel werd voor de Mentelity Foundation maar liefst €650.000 ingezameld. Een van de kavels was een privé-diner van topkok Freek voor 10 gasten bij Edwin thuis.

Als je je dan als een van de gasten begeeft in de privé-omgeving van de familie is het bescheidenheid die je overmeestert. Bibian Mentel overleed op 29 maart 2021 aan de gevolgen van de uitzaaiingen van kanker die onder meer in haar hersenen werden gevonden. Naast sportheldin was Bibian een prediker van het positivisme. Met dat laatste was het diner, dat urenlang duurde, doorspekt.

Society_journaal_dend

Edwin legde aan het gezelschap uit dat een team keihard werkt om de doelen van de stichting te verwezenlijken. Bijvoorbeeld door gehandicapte jongeren en jong volwassenen te helpen aan beenprotheses waarmee ze kunnen sporten. Met de juiste hulpmiddelen wordt je minder gehandicapt.

Verzekeraars

,,Als het aan de zorgverzekeraars ligt zijn er protheses waarmee jong gehandicapten maximaal 200 meter kunnen lopen. Wij vinden en willen dat ze gewoon kunnen sporten”, aldus Spee, die in het land spreekbeurten houdt over de activiteiten van de stichting.

Is het nodig om te vertellen wat Freek ons voortschotelde? Ja!

De gepekelde zeebaars met een vichyssoise van zeewier, gerookte zure room, zilte groente, mierikswortel en witte druif als voorgerecht bijvoorbeeld. Daarna verse, gekonfijte doperwten in lavasolie met een pesto van walnoten, gefermenteerde zwarte walnoot en een dasje van zeewier.

Daarna volgde een ander tussengerecht met asperges met gebrand jeneverspek, een crème van gerookte eidooier, kaperblad en een Hollandse van witbier en koolzaadolie. De rumpsteak van Hollands lam, rosé van binnen, bleek een ongekend hoogtepunt.

Whang YounDai

Er werd lang gepraat aan tafel over de 128 gouden plakken en drie paralympische titels van Bibian. De volgens Edwin belangrijkste medailles mochten we zelfs even vasthouden, zo ook de Whang YounDai Achievement Award. Het is de belangrijkste onderscheiding van het Paralympisch comité voor sporthelden die zich hebben ingezet voor de sport.

Edwin Spee wees ons nog op een soort code op de menukaart van deze geslaagde avond. ,,Weten jullie wat dat betekent?”, vroeg hij aan het gezelschap. Het bleken de coordinaten te zijn van een ster in het heelal die naar Bibian Mentel is vernoemd.

Stephan Stokkermans had ook nog een verrassing in petto. Binnenkort wordt een suite in Huis ter Duin naar Bibian vernoemd. Het was een van de vele emotionele momenten van deze gedenkwaardige avond. En eenmaal buiten vonden we onze weg onder een stralende sterrenhemel en een volle maan.

Julian Mentel, Freek van Noortwijk en Edwin Spee.
Vlnr: Julian Mentel, Freek van Noortwijk en Edwin Spee.
Diner voor Mentelity Foundation.
Diner voor Mentelity Foundation.
Diner voor Mentelity Foundation.
Diner voor Mentelity Foundation.
Diner voor Mentelity Foundation.
Diner voor Mentelity Foundation.

Tags

BIBIAN MENTELEDWIN SPEEFREEK VAN NOORTWIJKHUIS TER DUINRIK FELDERHOFSHEILA DE VRIESSTAN HUYGENS JOURNAAL

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck