Donald Trump slikt al tien dagen anti-malaria pillen

Corona|Sportscholen
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

MEDISCH 

RIVM: Aantal overledenen: +21. Aantal opnames: +34. Aantal besmettingen: +108. Aantal bezette IC-bedden: 323 (-26)

Laatste cijfers WHO wereldwijd: Aantal corona-besmettingen: 4.696.849 Aantal doden: 315.131. Coronavirus in 216 landen. (WHO).

Zes op de tien medewerkers in verpleeghuizen en de thuiszorg werkt nog steeds zonder beschermingsmiddelen. Dat blijkt uit een steekproef van FNV Zorg & Welzijn onder 1.357 zorgverleners. Wanneer komt min. Van Rijn (Zorg) met een richtlijn voor zorgpersoneel? (AD)

Spanje
Felipe: Spanje komt crisis te boven met solidariteit en innovatie.

POLITIEK EN ACHTERGRONDEN

Vandaag besluit kabinet (Ministeriële Commissie Crisisbeheersing) formeel over verdere versoepeling na  consultatie deskundigen. Bovendien presentatie corona-dashboard, hulpmiddel om in de toekomst adequaat (en regionaal) te reageren bij mogelijk nieuwe uitbraak. (Volkskrant, etc.)

Kabinet wil feestjes op openingsnacht (1 juni) horeca voorkomen. Pas ’s middags om 12.00 uur open. Ook Hemelvaartsdag blijven cafés en, strandtenten en restaurants gesloten. Burgemeesters waarschuwen dat handhaving problematisch is. (NOS, Volkskrant)

Het dilemma van Rutte: hoe houd je een paard in bedwang zonder teugels? Is er dan opnieuw een uitbraak, dan moet het paard opnieuw strak aan de teugel, desnoods met een regionale lockdown. (Trouw)

Omstreden onderzoek WHO hoe de wereld heeft gereageerd op de coronacrisis. Start van het onderzoek als de pandemie achter de rug is. ‘Daarbij moeten de principes van objectiviteit en eerlijkheid hoog in het vaandel staan’. Aldus de Chinese leider Xi. Hij keert zich echter tegen onafhankelijk onderzoek, zoals EU en Australië willen, en doneert 2 miljard dollar. ‘Miljardencoup Xi’ kopt Der Spiegel. (AD, etc.). 

Trump stelt ultimatum voor WHO van 30 dagen. VS stopt anders met de betalingen aan de organisatie en stapt op als lid. Trump schrijft dat de WHO niet onafhankelijk van China opereert. ‘De organisatie heeft gefaald in zijn kerntaken’ (NOS)

Middelbare scholen gaan maar beperkt open. Leerlingen kunnen na de heropening slechts enkele lesuren per week naar de klas. Door de verplichte 1,5 meter afstand is er plek voor een derde of een kwart van de scholieren. Dat is al beter dan hoe het nu is’, aldus vz Rosenmöller (VO Raad)

Smachten naar nieuw begin. Bevolking en ondernemers willen vrijheden terug, ondanks 1,5 samenleving. Maar ook: niet eten en drinken in OV, voortaan reserveren bij de horeca, geen festivals en evenementen. (Telegraaf)

Duitsland en Frankrijk starten een Europees wederopbouwfonds van €500 mld. Frans-Duitse as is terug in Europa. Het geld wordt geleend (tegen lage rente) op de kapitaalmarkt. Stimulans voor groene en digitale economie. Eerder hebben de Europese lidstaten al €540 mln. uitgetrokken voor steun. (NOS)

Column Wouter de Winther: ‘Daarom wordt gekeken of mensen die naar het buitenland op vakantie gaan bij terugkomst twee weken in thuisquarantaine kunnen of moeten. Dit zal ingrijpende gevolgen hebben voor menig gezin en daarmee ook voor werkgevers en scholen, zeker wanneer thuiswerken geen optie is. Omdat het nu nog mei is, wordt besluitvorming hierover pas over weken verwacht.’

‘Inmiddels genoeg gecertificeerde mondkapjes in Nederland’. Aldus Sywert van Lienden (Stichting Hulptroepen Alliantie). ‘Het was even billenknijpen, maar er zijn nu genoeg voorraden’ Pleidooi: supermarkten moeten samenwerken met de overheid en de zorg. (Op1)

acteurs
Coronaprotocol wil testen en weer normale werkwijze voor acteurs

MEDICIJNEN

‘Maak crisisaanpak medicijnen blijvend.’ Aldus Hugenholtz en Tjoeng (vz en voormalig vz NVZA) in een opinie. Geneesmiddelenvoorziening ging langs de rand van de afgrond. Piekmanagement overheid en ziekenhuizen voorkwamen tekorten. ‘Wij mogen ons gelukkig prijzen dat wij als één van de weinige landen ter wereld nog beschikken over een tiental producerende ziekenhuisapothekers die in geval van nood ook zelf in staat zijn hun geneesmiddelenproductie op te schalen.’ Opzet van het LCG leert dat centrale coördinatie veel beter werkt dan centrale inkoop. Pleidooi voor handhaving centrale coördinatie medicijnvoorraden. (Volkskrant).

EMA geeft deze week goedkeuring voor het gebruik van het antivirale middel remdesivir bij de behandeling van coronapatiënten. Erasmus MC, Amsterdam UMC en LUMC doen mee aan onderzoek (totaal nemen 186 ziekenhuizen deel). (Telegraaf)

Eerste positieve stap Amerikaans bedrijf Moderna bij ontwikkeling vaccin. Vijfenveertig patiënten kregen het middel in drie doses toegediend. Na elke dosis ontwikkelden alle personen meer antistoffen waarmee het coronavirus werd aangevallen en uitgeschakeld. (NBC, etc.)

Corona

ONDERZOEK

’Pollen verjagen Covid-19-virus’. Onderzoek Erasmus MC wijst op correlatie. ‘Hooikoortspatiënten zijn beter bestand zijn tegen corona’. Het kan betekenen dat het virus vanaf half augustus terugkeert. ‘Pollen zijn op zichzelf antiviraal. Ze kunnen virussen binden of inpakken, of het virus van z’n beschermende vetlaag ontdoen. Aldus neuro-immunoloog Hoogeveen. (Telegraaf)

De vier wegen richting verlossing met vaccin: 1.) Virusgebaseerde vaccins (oudste en meest gekende techniek werkt met het virus zelf als basis). 2.) Eiwitgebaseerde vaccins (nabootsing uiterlijk van het virus  door het specifieke eiwit dat voor zijn kroonachtige look zorgt, te injecteren. Dat eiwit is afkomstig van het gedode virus). 3.) Onschuldig virus als ‘taxi’ gebruiken voor een stukje coronavirus. (Johnson & Johnson gebruikt een verkoudheidsvirus dat de genetische code van het eiwit van het coronavirus meedraagt). 4.) Genetische blauwdruk (rechtstreeks inbrengen van de genetische DNA- of RNA-code van het coronavirus kan een immuniteitsrespons in het lichaam opwekken). (De Tijd)

Ricky Gervais: geef lintje aan zorgmedewerker

ECONOMIE

De omzet van de Nederlandse industrie is in het eerste kwartaal van 2020 gedaald, mede onder druk van de coronacrisis. Dat meldt het CBS. Ook de gedaalde olieprijs speelde een rol. -2,7 procent lager dan een jaar eerder. (NOS)

Hoop op vaccin zet aandelenbeurzen fors hoger. Optimisme onder beleggers over de eerste testresultaten van een mogelijk coronavaccin. AEX: +4%. ‘Ik vind het wel wat te voorbarig’. Aldus Homan (ING). (FD)

Sportscholen: ‘wij zijn er klaar voor’ in advertentie voorpagina De Telegraaf. Al weken agressieve campagne tegen het kabinet, dat sportscholen gesloten wil houden tot 1 september. (Telegraaf)

Het loopt storm met boekingen zomerhuizen en boten met Hemelvaart en Pinksteren. Mensen zijn op zoek naar vrijstaande huizen in de natuur. (AD, etc.)

‘Ondernemers, dit is het moment voor scholing’. Oproep Biesheuvel (ONL) en Matser (Familiebedrijven) aan kabinet  te investeren in ontwikkeling en bijscholing. ‘Zet in op het versterken van menselijk kapitaal. (…) ‘Als een bedrijf het toch niet redt, kunnen werknemers makkelijker elders aan de slag. In het beste scenario herstelt de economie snel, mede dankzij de ontwikkelde kennis van werknemers en ondernemers’. (AD)

Corona in Duitse slachthuizen door slechte werkomstandigheden. In Nederland adequaat optreden. Aldus vleesproducent Vion. (FD)

Steun tot €20.000 voor vaste lasten in 2e ronde steunpakket (was €4.000). Kabinet komt bedrijven tegemoet ivm corona. Compensatie hangt af van het omzetverlies. Om voor de regeling in aanmerking te komen moet de laatste drie maanden minstens 30% van de omzet weggevallen zijn. NOW wordt verlengd, zodat vakantiegeld kan worden doorbetaald. Definitief besluit vandaag, morgen presentatie. (Telegraaf)

Russen kopen sinds corona-uitbraak geen auto’s meer. Alleen nog onlineverkoop sinds corona. Niemand mag meer de weg op (alleen bij uitzondering). (FD)

Sportscholen
Uit De Telegraaf van vanochtend.

BUITENLAND

President Trump slikt al 10 dagen het antimalaria medicijn hydroxychloroquine in combinatie met zink. ‘Baat het niet dan schaadt het niet’, aldus Trump, terwijl de FDA gebruik ontraadt. Maanden geleden was Trump hydroxychloroquine al aan het promoten en zei destijds dat zijn regering ‘voor de zekerheid’ al een partij heeft aangekocht. Eerder suggereerde Trump dat chloor, desinfectie en zonlicht ook kunnen helpen het virus te verdrijven. (CNN, NBC, etc).

Midden-Europa pakt de pandemie drastische en adequater aan. Slowakije, Tsjechië, Hongarije en Polen maakten rigoureuze politieke keuzes. Grenzen op slot, scholen dicht en massale gezichtsbedekking. ‘Zeker wat betreft maskers kun je wel zeggen dat deze landen het ongelijk van de WHO hebben bewezen’. Aldus onderzoeker Löblová. ‘Er is hier geen zelfoverschatting zoals in de Westerse landen.’ (NRC)

Lockdown in Marokko is verlengd tot 10 juni. Volgens het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders zitten er nog duizenden Nederlanders vast in het land. Zeker tweeduizend van hen kunnen geen kant op. (AD)


COMMENTAREN KRANTEN

AD: Het blijft daarom belangrijk dat we dit stapje voor stapje doen, hoe moeilijk dat ook is te verkopen. Je zult maar ondernemer zijn en je zaak kapot zien gaan door de nog geldende verboden. Maar als de epidemie weer oplaait, is de schade nog veel groter.

FD: Het minste dat gedupeerde werkgevers mogen verwachten, is dat het kabinet zich uitgebreider verantwoordt voor evidente onrechtvaardigheden in de regeling dan het tot nu toe heeft gedaan. De Tweede Kamer moet dat desnoods afdwingen.

Tags

AEXCORONA VANDAAGHANS BIESHEUVELHORECARIVMRUTTETRUMPVACCINWHO

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck