Drie Nederlandse korte films ingezonden voor Oscars

Door: DitjesDatjes
06-10-2022

Drie Nederlandse korte films zijn ingezonden voor de Oscars. Het gaat om de documentaire In Flow of Words, de animatie It’s Nice In Here en de fictiefilm Vlekkeloos. Dat meldt See NL, die de inzendingen namens Nederland instuurt naar de prestigieuze Amerikaanse filmprijzen.

Flow of Words volgt drie tolken van het Joegoslavië-Tribunaal en belicht hoe zij omgingen met het vertalen van getuigenissen van getuigen, slachtoffers en daders. De film won onder meer een Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire. De film doet mee in de categorie Documentary Short Film.

It’s Nice In Here gaat over hoe een jong meisje en een politieagent elk een ongeval in een winkel op een eigen manier herinneren. Deze animatie ging in première op het Cannes Film Festival. Bij de Oscars doet de film mee in de categorie Animated Short Film. Vlekkeloos is ingezonden voor Live Action Short Film en gaat over een tiener die niet om menstruatieproducten durft te vragen omdat haar gezin er geen geld voor heeft. Vlekkeloos won onder meer een Kristallen Beer tijdens het internationale filmfestival Berlinale in Berlijn.

Eind september werd bekend dat Nederland voor het eerst een zogenoemde stop-motionfilm had ingezonden voor de prestigieuze Amerikaanse filmprijzen. Stop-motionfilms zijn films waarbij poppen frame voor frame worden gefotografeerd. Door deze beelden achter elkaar af te spelen ontstaan de filmscènes. De film in kwestie is Knor, over een meisje die een varken krijgt van haar opa en ermee op puppycursus moet. Stiekem heeft haar opa andere plannen met Knor.

De organisatie achter de Oscars, de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, maakt op 24 januari bekend welke films genomineerd worden voor een prijs.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD