Duncan Laurence onderweg naar winst óf de laatste plaats?

Duncan Laurence
Door: Ditjes en Datjes
07-03-2019

Je kunt er lang of kort over praten, maar de Nederlandse inzending Arcade van Duncan Laurence kan winnen of verschrikkelijk falen in Israël.

Duncan Laurence, de jonge zanger uit Hellevoetsluis, is al het goede gegund. De zogenaamde kenners staan, zoals elk jaar weer te applaudisseren: van Cornald Maas, Willeke Alberti, haar zoon Johnny tot Floortje Dessing en al die anderen.

Wat moet je anders?

Tegelijkertijd kun je je afvragen of dit nu de ‘perfecte inzending’ is waar heel Europa op zit te wachten. Jong talent wordt de kans geboden, dat weer wel, terwijl uitgerekend de laatste zes jaar Nederland met topartiesten vijf keer de finale heeft gehaald. Duncan de Moor, de echte naam van de Nederlandse kandidaat, heeft tot dusver niet een aantoonbaar succes geboekt. Zijn enige wapenfeit is deelname aan The Voice. En die wedstrijd heeft hij nog niet eens gewonnen…

Duncan schreef Arcade op de Rock Academy. Het verhaal gaat over leven en dood, maar in de clip zien we toch vooral iemand die onder water, zonder zwembroek aan, heen en weer zwemt. Kwetsbaarheid wordt dat genoemd.

Ondertussen wordt de videoclip, gemaakt door Paul Bellaart, als videokunst gepresenteerd, maar of dat nou scoort bij de jury’s?

Hoop doet leven en Duncan kan, nogmaals, op ons aller steun rekenen. Maar als hij in de voorronde strandt dan is het duidelijk dat het elitegroepje die voor deze oplossing heeft gekozen een enorme inschattingsfout heeft begaan.

Waarom er geen sprake is van een voorronde waarbij het Nederlandse volk ook een stem heeft in het besluit is volstrekt onduidelijk. Artiest en nummer wordt het volk door de strot geduwd door zogenaamde kenners en bovendien wordt dan ook nog eens verwacht dat de bevolking massaal achter de keuze gaat staan van een stel beroepsjuryleden.

Dat klinkt allemaal niet erg als 2019….

Meer DenD