Eberhard weet zijn tranen te bedwingen

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Het zou een beladen avond worden. De tweede Zomergasten met Eberhard van der Laan. De PvdA’er, ex-wethouder van Amsterdam, advocaat, voormalig minister en nu burgemeester van de hoofdstad zat tegenover interviewer Janine Abbring en mocht zijn favoriete tv-fragmenten laten zien.

Het ging lang over de oorlog, over het verdwijnen van dictaturen in Europa en over rechtvaardigheid en verbinding in de samenleving.

Van der Laan rekende genadeloos af met de huidige generatie politici. Zoals zij politiek bedrijven met het van elkaar vliegen afvangen, wijst hij faliekant af. Met name partijgenoot Diederik Samsom, de ex-PvdA-leider in de Tweede Kamer, kreeg er van langs als het gaat om zijn benadering van PVV’er Wilders. Volgens Van der Laan doorzien de mensen in het land als geen ander dat de politieke spelletjes niets opleveren. Het gezamenlijk zoeken naar oplossingen heeft volgens Van der Laan de voorkeur.

Van der Laan in Q Factory
Op talloze plekken kwamen Amsterdammers samen om Zomergasten samen te bekijken, zoals hier in de Q Factory in Amsterdam Oost.

De beladenheid zat vooral in het gegeven dat Van der Laan lijdt aan uitgezaaide longkanker en daarvoor intensief wordt behandeld. De prognoses of hij de ziekte overwint, zijn somber.

Pas laat in de uitzending, als het gaat over Ajax-voetballer Apdelhak (Appie) Nouri die al zijn perspectieven kwijt is op een succesvolle voetbalcarriere, wordt Van der Laan emotioneel.

Abbring, die voorbereid was op een zware avond, lost het vakkundig en menselijk op. Volgens Van der Laan toonden de emoties rond Nouri de verbinding aan tussen de verschillende gemeenschappen in de stad en daar zei hij trots op te zijn.

Over zijn eigen situatie gaf hij aan dat hij volop de strijd aangaat. Dat hij meer tijd neemt voor zijn privéleven en dat hij zijn collega’s dankbaar is dat ze werk van hem overnemen. Hij vertelde dat hij wat ‘wegduwerigs’ heeft als het gaat om de dood, maar dat hij met zijn familie wel praat over zijn ziekte en de mogelijkheid van een naderend einde („Er zijn geen algemene recepten om te praten over de dood”), maar dat hij ook plezier maakt met vrienden.

Hij wil zelf het besluit nemen („Ik weet niet hoe lang het duurt”) wanneer hij stopt met zijn werk als burgemeester. Toen Abbring vroeg wat zijn erfenis is aan de stad Amsterdam, zei Van der Laan: ,,Dat het de lieve stad mag blijven die het nu is.”

Dat was het moment dat de tranen opwelden en de ogen vochtig werden. Ook in de huiskamers en op tien plekken in de stad waar duizenden Amsterdammers met elkaar deze Zomergasten volgden, werd in stilte een traantje weggepinkt. Eberhard van der Laan is onder Amsterdammers een geliefde burgemeester.

Zowel interviewer Janice Abbring als hoofdgast Eberhard van der Laan konden niets anders dan de tranen en het voelbare verdriet wegspoelen met een grote slok rode wijn.

Drie uur in 5 minuten:

 

Tags

EBERHARD VAN DER LAANJANINE ABBRINGZOMERGASTEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck