Een museum vol prachtige verhalen

Door: DitjesDatjes
27-01-2019

Het Fries Museum het Wilhelminaplein in Leeuwarden is stoer en eigenzinnig. Sinds de opening van het nieuwe gebouw in 2013 weten steeds meer bezoekers dit ‘Rijksmuseum van het Noorden’ te vinden.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Op dit moment trekt vooral de expositie Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw de aandacht. ,,Het meest beroemde Friese bruidspaar ooit!”, zegt conservator Marlies Stoter over de beroemde schilder en zijn vrouw. ,,We laten prachtige werken zien. En we vertellen hoe het eraan toe ging bij een belangrijk huwelijk.”
Marlies wijst op twee vrij primitieve schilderijen. ,,Je kunt goed zien hoe een huwelijksmaaltijd er uitzag. Alle gerechten werden tegelijkertijd opgediend. Zo werd ook tijdens het huwelijk van Rembrandt en Saskia gegeten!” Er is een verzameling huwelijksgeschenken te bewonderen, zoals een ebbenhouten trouwkastje en huwelijksringen met in elkaar grijpende handen. Maar ook kostbare 17de-eeuwse tafellakens met ingeweven wapens en namen van bruidsparen hangen aan het plafond.
,,Op dit portret uit 1622 toont Johanna Le Maire trots haar bruidshandschoenen,” wijst Stoter. ,,Geborduurd met gouddraad en pareltjes. En deze handschoenen zijn hier ook werkelijk te zien.”
Bijzonder zijn de schetsjes en tekeningen die Rembrandt maakte van zijn geliefde Friese Saske. Prachtige portretten van echtparen en kinderen steken af tegen de felgekleurde wanden. Een aantal hangt opzettelijk laag. ,,Voor de kinderen,” legt Marlies Stoter uit. Het topstuk van de tentoonstelling is het schilderij dat Rembrandt maakte van zijn geliefde bruid. Voor het eerst in 250 jaar is dit portret weer in Nederland. Het is duidelijk met veel liefde gemaakt. Net als deze tentoonstelling.
,,En er is nog meer moois te zien in ”Ús Museum”, zegt directeur Kris Callens trots. ,,We bestaan al vanaf 1881 en beheren de grootste regionale collectie van Nederland. Momenteel zijn we succesvoller dan we ooit hadden durven dromen!”

Enorm zwaard

Zo neemt de permanente expositie Ferhaal van Fryslân de bezoeker mee naar de wereld van de Friezen. Middeleeuwse voorwerpen, een poppenhuis, de Hindelooper stijlkamer en vondsten uit terpen staan in een eigentijdse opstelling bij elkaar. ,,Een voorwerp is van belang als er een goed verhaal bij zit”, zegt directeur Kris Callens. ,,Want dan worden mensen geraakt en geïnspireerd. En gaan ze beter kijken.” Callens wijst naar een enorm 15de-eeuws zwaard. ,,Het moet wel van de Friese held ‘Grutte Pier’ zijn geweest! Denk je ook niet?” Ook in Fries Verzetsmuseum zijn trieste, soms heldhaftige, verhalen verzameld bij unieke voorwerpen uit een pijnlijk verleden. ,,Het museum van de empathie,” zegt Callens bij de foto van een joods gezin. ,,Hier besef je de impact van zo’n oorlog ten volle.” En dát is het Fries Museum: een museum vol prachtige spullen met bijbehorende verhalen. Om te kijken, te leren en te luisteren!

Nederland, Harlingen/Harns, 03-07-2012
Zwaard van Grutte Pier.
Foto: Laurens Aaij

Museumfacts

Fries Museum

Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
T: 058 255 55 00 www.friesmuseum.nl

Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur

Toegangsprijzen:
Volwassenen €15,-
Kinderen (tot 17 jaar) gratis
Museumkaart gratis

What to do – Tips voor Sietske

Keramiekmuseum Princessehof (combikaart met Fries Museum)
Ir. D.F. Woudagemaal, Lemmer
Eysingahuis, Leeuwarden- huisvestte voorheen het Fries Museum, vanaf 29-11-2018 een museumhuis van Vereniging Hendrick de Keyser

TAGS

Meer DenD