Eindelijk een kanjer in de spits bij Ajax: Susan Lenderink

Door: Jos La Grande
03-05-2019

Ajax sleept dit jaar de beker, het kampioenschap en de Champions League binnen, maar de allerbelangrijkste buit is de benoeming van Susan Lenderink tot financieel directeur van de club. Daarmee doorbreekt Ajax door een ander plafond, die is namelijk van hard glas in de voetballerij.

De 41-jarige Susan Lenderink is momenteel de hoofdboekhouder bij retailer De Bijenkorf, maar ze begint op 1 juli aanstaande in de Johan Cruijff Arena bij Ajax.

De voetbalwereld is van oudsher een mannenbolwerk, maar daar komt zo langzamerhand verandering in. Bij de jeugd is het meisjesvoetbal razend populair, vanaf 11 juni barst het WK vrouwen 2019 weer los met een topper als Lieke Martens, maar op andere plekken zien we vrouwen nog maar zeer sporadisch.

Niet als scheidsrechter bijvoorbeeld (te weinig kandidaten dus een te lage kwaliteit),maar ook niet in de bestuurskamers van de topclubs. En daar komt met het vertrek van de huidige cfo Jeroen Slop, die alle stormen bij de Amsterdamse voetbalclub heeft doorstaan, dus verandering in met de komst van Lenderink.

,,Ze heeft een uitstekende achtergrond in het vakgebied en maakte in meerdere gesprekken een goede indruk op ons. Zij heeft een goed analytisch vermogen, is ervaren in het aansturen van afdelingen en met het maken van financiĆ«le planningen. Ze is scherp en heeft een proactieve houding”, heet het in managementjargon.

In gewoon Nederlands: Susan Lenderink is een kanjer. Het leuke is bovendien, zoals ze inmiddels zelf heeft toegevoegd, Lenderink wil graag winnen. Dan is ze aan de Arenaboulevard helemaal aan het juiste adres.

De nieuwe Ajax-cfo komt overigens wel in een complete mannenwereld terecht met spelersmakelaars en voetballers met hoge financiƫle eisen, waarbij het vergrootglas van de media er ook nog eens bovenop ligt. Dat is anders dan de slaperige analyse in het Finanieele Dagblad die ze gewend is. Dat zal even wennen zijn, netzoals de vaste plek op tribune. Ook daar mag een cfo niet ontbreken, maar ze zal ongetwijfeld heel snel de buitenspelval ontdekken.

En misschien moet de nieuwe cfo zich ook verdiepen in de boodschap van Johan Cruijff voor Ajax, want de voormalige nummer 14 heeft met zijn revolutie bij Ajax op alle fronten gelijk gekregen. Zijn voorspelling dat Ajax kan meedoen in de absolute top is bewaarheid geworden. Mooi dat dit ook geldt voor de directie van de voetbalclub met een notering aan de beurs. Van dat laatste was Cruijff trouwens geen fan.

 

 

 

 

Meer DenD