Queen Elizabeth viert eerste verjaardag zonder man Philip

Koningin Elizabeth
Door: DitjesDatjes
21-04-2021

Vandaag wordt koningin Elizabeth 95 jaar. Een mooie leeftijd, maar deze dag heeft voor de koningin een zwart randje. Het is de eerste verjaardag die zij viert zonder haar man prins Philip, die enkele weken geleden op 99-jarige leeftijd overleed.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De queen heeft hierom besloten haar 95e verjaardag sober te vieren. Ook heeft dit te maken met de coronamaatregelen.

Kanon

De verjaardag van Elizabeth gaat normaliter gepaard met kanonschoten, dit gaat dit jaar niet door vanwege het recent overlijden van haar man. Aanstaande vrijdag eindigt de periode van nationale rouw, precies twee weken na het overlijden van de prins.

Ook vorig jaar laste Elizabeth de kanonschoten af, omdat zij het ongepast vond vanwege de coronacrisis.

Gezelschap

Het werd gister al duidelijk dat prins Harry niet in het Verenigd Koninkrijk bleef voor de verjaardag van zijn oma. Hij keerde voor het eerst in een jaar terug naar zijn geboorteland om de uitvaart van zijn opa mee te maken.

Harry besloot terug te keren naar zijn hoogzwangere vrouw Meghan, die achterbleef in de Verenigde Staten.

Queen Elizabeth zal haar verjaardag vandaag vieren met een klein gezelschap. Meestal doet zij dit met een lunch op Windsor Castle.

Trooping The Colour

Het grote feest is ieder jaar pas in juni, dit jaar zou dat op 12 juni zijn. Tijdens Trooping The Colour – de Britse Koningsdag – wordt de verjaardag van de koningin groots gevierd. Militaire troepen brengen die dag een eerbetoon aan Elizabeth, die dan voorheen met haar man Philip in een koets door de stad reed. Het paraderen (trooping) met de vlag (colour) is in Londen, op de binnenplaats van Horse Guards Road.

Het evenement is echter voor de tweede keer in de 70 jaar dat Elizabeth regeert afgelast. Ook dit jaar moeten de Britse feestgangers – net als vorig jaar – vanwege de coronamaatregelen thuisblijven.

Meer DenD