Ellen ten Damme in EO-documentaire over Jiddische muziek

Door: DitjesDatjes
24-11-2021

Ellen ten Damme is voor een documentaire van de EO in het verhaal achter het Amsterdamse LiLaLo-theater gedoken, het laatste Jiddische theater van West-Europa. Voor Negen Koffers, zoals de documentaire heet, reisde de zangeres door Europa en maakte ze zich het Jiddische lied eigen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De documentaire gaat over het leven van de Nederlandse pianist Jacques Halland en de Poolse zangeres Regina Eichner. Het echtpaar trekt eind jaren dertig door Europa en brengt als variétéartiesten hun Jiddische repertoire ten gehore. Na de oorlog blijven ze een tijdje in Parijs, maar openen in 1959 theater LiLaLo in Amsterdam. Dat wordt aanvankelijk vooral bezocht door Joden, maar later ook door beroemde artiesten als filmregisseur Fellini en Picasso.

Ten Damme bezoekt in de documentaire de plekken waar het echtpaar Halland woonde en vertaalt samen met Jiddische muzikanten hun teksten. Uiteindelijk brengt ze hun muziek ten gehore op het podium van theater Carré. Negen Koffers is op zondag 5 december te zien bij de EO op NPO 2.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD