Emile voorkomt  aanslag

emile bode
Door: DitjesDatjes
24-03-2018

Het is een mooi klusje voor de komende dagen. Bij voorkeur als het twee dagen of langer droog blijft en dat is ongewis in dit land.Ik heb het proces al achter de rug, maar ik moet ook zo nodig in een huis wonen met een joekel van een tuin en dito terrassen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Azijn

Ik heb 20 flessen gebruikt en die kunt u al voor vijf euro kopen als u tenminste voor vijfliterverpakkingen gaat. Ik heb het over schoonmaakazijn. Met dit wapen heb ik de meeste groene aanslag van klinkers en straatmeubilair verwijderd. Ik ga op ouderwetse wijze te werk.  Op de knietjes, onverdund azijn over de klinkers spuiten en met een harde borstel inwrijven. Dat gaat vrij snel. Op deze wijze bent u ervan verzekerd dat u geen enkel steentje mist. Als u de volgende dag constateert dat de alg niet is verdwenen, kan dit kloppen. Het spul moet inwerken en na een dag of vier zult u merken dat al het groen is opgelost.  Ik heb de azijn ook op enkele hardhouten buitenmeubels gebruikt. Ik doe de azijn op een grote spons en smeer het meubilair in. Grote druk is helemaal niet nodig.

Erfstuk

Ook de betonnen tafel bij onze voordeur heb ik bewerkt met azijn. Deze tafel kocht mijn vader ooit voor zijn terras. Toen  hij stierf, kregen wij de tafel. Hij is zo zwaar dat de twee tillers van weleer bezwoeren deze tafel nooit meer te verplaatsen. Ook enkele groen uitgeslagen tuinornamenten ontsnapten niet aan mijn aandacht. Het gaat om een waterornament op een pilaartje met daaronder een flinke tegel – ook een erfstuk – met de tekst:  ‘When skies are blue and days are bright, a kitchen garden’s my delight. Set round with rows of decent box and nodding crimson hollyhocks’. Pas na jaren kon ik de tekst vertalen:  ‘Als de luchten blauw zijn en de dagen helder, geeft een kruidentuin mij vreugde. Zet rondom beschaafde buxussen en knik naar de donkerrode stokrozen’.

Het is een beetje vreemd plekje en tegen onbekenden die toevallig de tuin bekijken, vertel ik dat mijn moeder onder die tegel begraven ligt. Sommige mensen zie je denken: die man spoort niet.  

Ik krijg wel eens een mail van iemand die vraagt wat de beste schoonmaakazijn is. Ik antwoord: de goedkoopste, want er is maar een fabriek in Nederland (Burg Groep) die voor alle supermarkten dezelfde azijn maakt onder talloze verschillende namen.


Tip van de week

 

Schoonmaakazijn helpt niet alleen tegen algen. Het is ook een beproefd middel om ramen schoon te maken. Een scheurtje aan het water toevoegen. Het breekt vieze geurtjes af en het verwijdert kalkaanslag in uw badkamer of in uw toiletpot. Natuurlijk schoonmaakazijn is ook nog biologische afbreekbaar.  

Meer DenD