Emile: waarom niet je vingers gebruiken?

Door: DitjesDatjes
20-01-2018

In het januarinummer van Ditjes & Datjes vroeg ik wat het meest nutteloze voorwerp is dat u in huis heeft. Daar kwamen de nodige reacties op. Om er een paar te noemen: een apparaat om rimpels uit je gezicht te strijken (werkt voor geen meter). Een champignon-borsteltje (een stuk keukenpapier is veel makkelijker). Dan hebben we de elektrische nagelvijl, de elektrische kandelaar, elektrische blikopener en handdoek-verwarmer.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Maar hoofdprijs, de waardebon van 25 euro, gaat naar Anneke van der Jagt: een verzilverd tangetje voor de suikerklontjes, minstens een halve eeuw oud.
Zij wint, omdat ik helemaal met haar kan meevoelen.

Duurste van het duurste

In 1978 kochten mijn vrouw en ik voor onze uitzet een 12-delige bestekcassette van Gero Zilvium. Het duurste van het duurste. We konden het inkoop kopen – mijn schoonouders hadden een winkel – en zelfs toen kostte dit verzilverde bestek circa 3000 gulden. De vorken, messen en opscheplepels doen al 40 jaar trouwe dienst. Ik poets het bestek minstens twee keer per jaar.

De messen worden echter al jaren niet of nauwelijks gebruikt omdat ze bot zijn. En de messen-sliep komt ook niet meer voorbij. Als de messen al te slijpen zouden zijn. Bij het twaalfdelig couvert hoort ook een speciale vleesvork die ik stemvork noem. Voorts een verzilverde flessenopener, twee botermesjes, een taartschep, nog wal speciale messen en u raadt het al: een tangetje voor de suikerklontjes.

Smetvrezers

Al dit bestek werd vroeger nog wel gebruikt toen mijn vrouw het eten in mooie schalen van Wedgwood opdiende, maar die tijd is allang voorbij. De suikerklontjes-tang doet al minstens dertig jaar geen dienst meer. We hebben zelden of nooit suikerklontjes in huis. Als we die al hebben, bijvoorbeeld als er veel gasten komen, dan denkt niemand aan het tangetje. Dat vergeet je gewoon, want je kunt een klontje toch met je vingers pakken? Vindt u dat onhygiënisch? Nou, ik krijg vaak het heen en weer van al die smetvrezers.

Nu overweeg ik toch een messenslijper te kopen. Bij de Hema vanaf vier euro, terwijl de Vogue met diamanten en keramische snijbladen € 2413,95 kost.
Welke gek koopt nou zo’n voorwerp?

Ik sluit af met de onbegrijpelijke tekstregel: sliep, scheren de messen, sjingele, sjingele bom.

Reacties: [email protected]


 

Tip van de week

Tapijt

Vlekken op het tapijt kun je deppen met een doekje met schoonmaakazijn. Overigens zullen niet alle vlekken verdwijnen. 

Perzische tapijten houdt u fris door af en toe te besproeien met een oplossing van water en een scheutje schoonmaakazijn. Urine van katten op het tapijt? Deppen met een keukenrol en daarna besprenkelen met azijn.

Een beproefd middel is een spuitbus te vullen met gelijke delen water en azijn en daarmee de meubelkussens in te sprayen. Het verfrist en het voorkomt ook dat met name katten op plaatsen gaan zitten waar je ze liever niet hebt. Katten hebben een hekel aan azijn.

Zie ook huishoudbode.nl

 

 

Meer DenD