Entertainment-deskundige Jos la Grande: media stenigden Danny de Munk zonder bewijs

Danny de Munk niet vervolgd
Door: Jos La Grande
16-11-2022

Na de mededeling van advocaat mr. Royce de Vries dat zijn client Danny de Munk geen verdachte meer is in een vermeende verkrachtingszaak is er ruimte voor bezinning. Er werd door het publiek wel heel snel geoordeeld na de beschuldiging in april van dit jaar over vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag. Toen én nu was en is er geen bewijs van een strafbaar feit.

Zanger Danny de Munk was vanaf het begin dat hij onder vuur kwam te liggen berouwvol over zijn vreemdgaanderij, maar tegelijkertijd was hij aangeslagen door het feit dat hij voor de buitenwereld speelbal werd van schadelijke roddel en achterklap. De zedenpolitie heeft aan De Munk meegedeeld dat het onderzoek naar verkrachting is beëindigd vanwege onvoldoende bewijs.

Blijdschap daarover voelt De Munk waarschijnlijk allerminst. Want de afgelopen maanden waren een hel voor hem, voor zijn vrouw Jenny en voor zijn naasten. Zijn huwelijk kwam onder een vergrootglas te liggen en zijn zangcarrière kreeg een deuk.

Opgejaagd wild

De beschuldiging van seksueel overschrijdend gedrag leidde ertoe dat De Munk zich als opgejaagd wild voelde. Hij beschouwt het als onrecht dat de media hem kielhaalden. Zonder bewijs en wederhoor werd hij afgeschilderd als een soort seksbeest.

Ook andere Nederlanders met een publiek profiel liggen al snel onder een vergrootglas als er beschuldigingen worden geuit vanwege vermeend grensoverschrijdend gedrag.

Voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk vocht terug en kreeg uiteindelijk een soort rehabilitatie. Marco Borsato, een van Nederlands meest populaire zangers, zag zijn wereld eveneens ineenstorten. Aan zijn adres zijn er zware beschuldigingen die nu nog worden onderzocht. Borsato koos in tegenstelling tot Danny de Munk voor een andere mediastrategie. Borsato zwijgt totdat het Openbaar Ministerie een besluit heeft genomen of hij wel of niet wordt vervolgd.

Publieke steniging

Het volgende slachtoffer van een publieke steniging is ook inmiddels bekend: Nederlands meest bekende presentator Matthijs van Nieuwkerk. Aanstaande zaterdag zou De Volkskrant een reportage wijden aan zijn ‘grensoverschrijdende gedrag’. Voor Van Nieuwkerk is er nu al reputatieschade.

De nachtmerrie voor Danny de Munk, ook vogelvrij verklaard, is voorbij. De Munk deed zijn verhaal een paar maanden geleden bij RTL Boulevard in een interview met Lex Uiting. Daar zat toen een gebroken, maar zeer strijdbare man met een enorme overlevingsdrang.

Droeve periode

Voor de zanger is het nieuws van gisteren een overwinning, maar betekent het ook een einde aan een zeer droevige periode. Als vader en als partner wil je niet dat je naam door het slijk worden gehaald als de feiten niet kloppen? Opluchting zal er bij de zanger zijn over het besluit om het onderzoek te stoppen en niet te vervolgen. Maar waarom moet het een kleine zeven maanden duren totdat Justitie tot deze conclusie komt?

Vooralsnog zit de vroegere Ciske met een geweldige kater en zal hij zijn leven op de rit moeten zien krijgen. Het zou de theaterproducenten sieren als ze hem weer benaderen voor een rol. Mag je dan De Munk alle geluk van de wereld toewensen om er weer bovenop te komen? Ja, dat mag.

Meer DenD