Er Op Uit oktober 2017

Door: Caroline Vlietstra
24-09-2017

Ontdek je plekje met Caroline: Uitstapjes naar musea, attractieparken, en de natuur. Nederland heeft geen geheimen voor haar. Via Ditjes & Datjes houdt ze u volledig op de hoogte.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Heb je een tip mail dan: [email protected]

Er op Uit Caroline Vlietstra

TIP 1: Gebruiken en etiquette  

 

 

Parasol van de barones Van der Capellen.

Oude parasols, plu’s, hoeden, shawls, (hand)schoenen, waaiers en kousen. Deze modeschatten liggen normaal gesproken in het depot van het Rijksmuseum, maar zijn tot eind januari volgend jaar te zien in het Amsterdamse Tassenmuseum Hendrikje. Met de tentoonstelling ‘Accessories are a Girl’s Best Friend’ is te zien dat accessoires al eeuwen een onderdeel zijn van het modesysteem en kenmerkend voor een bepaalde periode. Zo nam je tot eind jaren ’20 een parasol mee naar buiten. Dames probeerden namelijk hun bleke teint te houden. Pas toen Coco Chanel gebruind terugkwam van een cruise, werd het zonnen populair. 

www.tassenmuseum.nl 

TIP 2: Heerlijk, het is HERFST

 

Jammer dat de zomer voorbij is, maar is de herfst niet prachtig? Boswachters weten precies waar je het beste kunt zijn om van de overweldigende kleurenpracht te genieten. Hij neemt dan ook graag alle schoolvakantie vierende kids (vanaf 6 jaar) 17 oktober mee op ontdekkingstocht. Er wordt op landgoed Waardenburg en Neerijnen gezocht naar bladeren, bomen en paddenstoelen. De paddenstoelen zijn, zoals het spreekwoord al zegt ‘uit de grond geschoten’. De kenner laat verschillende grootte, vormen en kleuren zien. Benieuwd wat er onder de rokjes te zien is? Breng dan een spiegeltje mee. Info en reserveren: www.glk.nl/evenementen of 06-83086024 of 06-16651048. 

 

TIP 3: Amazing lab

 

Foto: Jeroen Poortvliet.

 Tijdens het Weekend van de Wetenschap (7 en 8 okt.) en de Junior Wetenschapsweek van Omniversum (14 t/m 22 okt.) organiseert Omniversum samen met Stichting C3 ‘Amazing Lab’. Kinderen bezoeken eerst ‘Amazing Caves’. Deze grootbeeldfilm gaat over twee wetenschappers die in grotten op zoek zijn naar minuscule organismen voor nieuwe medicijnen. Daarna gaan ze zelf aan de slag en mogen gratis experimentjes doen. Bijvoorbeeld met het experiment Koud Kunstje, waarbij je het effect van vrieskou ontdekt op verschillende vloeistoffen. Of Geef ze door, dat laat zien hoe ver micro-organismen kunnen reizen via je handen. 

www.omniversum.nl 

TIP 4: Week van het Landschap

 

Van 14 tot en met 29 oktober vieren we in heel Nederland de Week van het Landschap. Zestien dagen boordevol activiteiten voor jong en oud en twee volle weken om eropuit te trekken en de natuur dichtbij huis te beleven. De provinciale Landschappen laten graag zien hoe mooi en divers die natuur is en organiseren excursies, wandel-, vaar- en fietstochten. Buiten dat zijn er speciale themadagen zoals een paddenstoelendag, kookworkshops en nog veel meer.  

Alle activiteiten kunt u vinden op www.weekvanhetlandschap.nl    

 

TIP 5: Alles Kids 

 

 

Aan het begin van de herfstvakantie, aan het eind van de Kinderboekenweek. ‘Alles Kids’ – zondag 15 oktober in Utrecht – is een dag voor jong én oud met een programma vol voorstellingen, optredens, rondleidingen, proefjes en activiteiten. Zo is er een literaire spooktocht langs werfkelders, nisjes in kerken, en ‘enge’ zolders in de stad. In de Oude Hortus van het Universiteitsmuseum staan eetbare planten op het menu en kunnen kinderen aan de slag als plantendokter. Op het Vredeburgplein kan er gebouwd worden met levensgrote meccano. Info: www.culturelezondagen.nl  

 

Tip 6: Levensecht

 

 

Houdt u  van opera en ballet? Dan zit u vanaf deze maand weer goed, het opera- en balletseizoen is namelijk weer begonnen. Vanuit een lekkere luie bioscoopstoel in een van de achttien bioscoopstoelen van Pathé en CineMec krijgt u tien live operaproducties te zien vanuit The Metropolitan Opera House in New York. Allemaal met de hoogste beeld- en geluidskwaliteit. Meer een liefhebber van ballet? Dan kunt u acht keer genieten van de voorstellingen van het wereldberoemde Bolshoi Ballet uit Moskou, waarvan er vier rechtstreeks via een satellietverbinding in de Pathé bioscoop worden vertoond.   

www.pathe.nl/special/opera en www.pathe.nl/special/ballet 

FOTO’s: STICHTING GELDERSCH LANDSCHAP & KASTEELEN, Manoeuvre.org,  WEEK VAN HET LANDSCHAP, OMNIVERSUM, Tassenmuseum Hendrikje 

 


KORT 

7 okt t/m 10 juni ‘18 

PATHÉ OPERA & BALLET 

In 18 Pathé’s en CineMec door heel het land zijn live ballet- en opera-uitvoeringen vanuit The Metropolian Opera house in New York te zien. www.pathe.nl 

 

6 t/m 8 oktober 

BEURS EIGEN HUIS 

In de Jaarbeurs Utrecht kunnen bezoekers zich o.a. laten informeren over het kopen of verbouwen van hun huis. www.realiseerjedroomhuis.nl  


13 t/m 14 oktober 

BIER EN WHISKY FESTIVAL 

Voor mensen die van bier én op zijn tijd van een goed glas whisky houden. Locatie: De Bonte Wever in Assen. Tijd: 19.00-24.00 uur.  


21 t/m 29 oktober 

DUTCH DESIGN WEEK 

Eindhoven is de laatste week van de maand oktober weer de stad waar ons een blik op de toekomst wordt gegund.  

www.ddw.nl 

Meer DenD