Erland Galjaard zorgt voor grote boete KRO-NCRV

Erland Galjaard kost de publieke omroep een klap met geld. De KRO-NCRV moet 20.000 euro betalen omdat de nieuwe Talpa-topman door een sluwe truc ongegeneerd reclame wist te maken voor een fitnesstoestel in de talkshow van Eva Jinek.

Volgens het Commissariaat van de Media werd de Mediawet vorig jaar juli overtreden. Galjaard sprak in deze uitzending veel over het fitnessapparaat dat hij had meegenomen en demonstreerde in een filmpje.

Bezwaar

Maar KRO-NCRV laat weten bezwaar te gaan maken tegen het jongste besluit. ,,Wij vinden het jammer dat onverwachte uitspraken over een product die gedaan zijn in de uitzending van Jinek hebben geleid tot deze boete van 20.000 euro. In een liveprogramma, zoals Jinek is, doen zich soms onvoorspelbare dingen voor die je niet altijd kunt voorkomen”, laat de omroep in een reactie weten.

AVROTROS ook de klos

Onlangs legde het Commissariaat ook aan AVROTROS een boete op wegens een vermijdbare uiting. Dat betrof toen het programma Gorts Wijnkwartier. Hierin droeg presentator Ilja Gort een T-shirt dat ook in zijn eigen webshop verkrijgbaar was. De wijnmaker kostte zijn omroep daarmee 10.000 euro.