Ernst Daniël Smid ondergaat ingrijpende hersenoperatie

Ernst Daniel Smid ondergaat ingrijpende operatie
Door: Charlotte Wijnen
19-05-2022

Ernst Daniël Smid kampt met de ziekte van Parkinson. De gevolgen daarvan ondervindt hij steeds meer, waardoor het moeilijker wordt om mee te leven. Daarom staat hij inmiddels op een wachtlijst voor een ingrijpende hersenoperatie.

Ernst Daniël Smid heeft naast trillende ledematen, ook steeds meer moeite met praten. Er is maar één ding wat hem mogelijk kan helpen, en dat is een ingrijpende operatie ondergaan.

Elektroden in de hersenen

De zanger krijgt een elektrode in zijn hoofd waardoor de symptomen van zijn Parkinson-aandoening waarschijnlijk zullen verminderen. De ingreep die hij krijgt heet DBS. ,,Dat staat voor Deep Brain Stimulation. Vanwege parkinson trillen mijn ledematen behoorlijk en door deze elektrodes wordt dat waarschijnlijk een stuk minder”, legt hij uit in weekblad Story.

Bij de ingreep wordt minimaal één gaatje in de schedel geboord, waar één of twee elektroden in de hersenen worden geplaatst. Deze elektroden worden verbonden met een neurostimulator die ook in het lichaam wordt geïmplanteerd. Wanneer de neurosimulator is aangezet, worden in de hersenen stroompjes afgegeven. Hierdoor nemen een aantal verschijnselen af.

Niet nerveus

Wanneer Ernst Daniël aan de beurt is, weet hij niet. Maar hoewel de operatie ingrijpend is, heeft de zanger er veel zin in. ,,Ik heb filmpjes gezien waarbij mensen eerst niet konden lopen en na deze ingreep weer wel”, vertelt hij hoopvol. ,,Het is niet zo dat ik daar nerveus voor ben. Het levert mij hopelijk iets op.”

Zingen is voor Ernst Daniël vrijwel niet meer haalbaar. Die ziekte sloeg al vanaf het begin op zijn stem. ,,In de middag en avond ben ik steeds moeilijker te verstaan. Praten kost te veel energie. Het lijkt dan meer op dronkenmanspraat. Terwijl ik niets drink”, vertelt hij. ,,Ik richt me nu op dingen die ik wel kan. Ik vind het belangrijk, en de artsen ook, dat ik in beweging blijf. Ik probeer elke dag te sporten.”

Meer DenD