Eus legt een open zenuw bloot in medialand

Ozcan Akyol
Door: DitjesDatjes
13-03-2019

Programmamaker Özcan Akyol, gisteren nog bij de De Wereld Draait Door, legt in zijn nieuwe programma ‘Eus in Medialand’ een pijnlijke waarheid bloot als het gaat om de media in Nederland.

Media hebben volgens Akyol focus op de randstad, schrijven over Den Haag, Hilversum en Amsterdam maar de regio wordt nauwelijks meegenomen in de berichtgeving. Behalve als er, zoals nu, Provinciale Staten-verkiezingen in aantocht zijn.

Voorbeelden zijn er legio. Inderdaad wel aandacht voor de Nood-Zuid-lijn, maar niet voor de gigantische bouwoperatie aan de sluis bij Terneuzen.

Geen Hollandse volksmuziek op de Nederlandse zenders, terwijl in het land piratenfestivals volop worden bezocht. Radio 5 is bijvoorbeeld niet op de FM te beluisteren, terwijl Radio 3 met een laag bereik dat wel is.

Geen serieuze aandacht voor het carnaval in de zuidelijke helft van Nederland. Vergelijk dat eens met Duitsland… Bij de oosterburen zijn er dagen achtereen carnavalsshows op ARD en ZDF. Hilversum moet er niets van weten.

De media haalt de neus op voor de regio. Denk maar eens aan de paasvuren. De kerstbomenfik in Scheveningen trekt tientallen journalisten (ook als het niet misgaat), maar aandacht voor de vuren in Oost-Nederland is er nauwelijks. Tenzij er oostenwind staat en de Randstad er last van heeft.

Ook de topkoks in de grote steden krijgen relatief veel meer aandacht van de restaurantrecensenten dan de culinaire hoogvliegers in de provincie, omdat ze eenmaal in de omgeving van de mediabedrijven zich gevestigd hebben

Media-organisaties hebben de ‘klassieke correspondenten’ veelal weg bezuinigd en de regio wordt nu vanuit de centrale redacties gecoverd of de info komt via sociale media. De straatinterviews over politieke kwesties vinden meestal plaats – let maar op tijdens het Journaal – voor de deur bij perscentrum Nieuwspoort aan de Lange Poten.

Özcan Akyol mag nu van Mattijs van Nieuwkerk een DWDD maken volgens eigen inzicht met Nederlanders uit de regio die ook aan bod komen in zijn programma’s. Van Nieuwkerk treedt dan op als ‘tafelheer’.

 

 

Meer DenD