Ex Emile Ratelband over mishandeling: Zo zag leven met een tiran eruit

Door: Ditjes en Datjes
24-07-2021

Moon van Buren, ex-vrouw van Emile Ratelband, zegt slachtoffer te zijn van huiselijk geweld. Acht jaar geleden gingen de twee uit elkaar en haar leven staat sindsdien alleen nog maar meer op z’n kop. Moon vindt het tijd om haar verhaal bekend te maken en dat doet ze bij De Telegraaf. ,,Ik denk niet meer dat ik mijn kinderen bescherm door mijn mond te houden…”

Tekst gaat verder onder advertentie
   

,,Mijn ex is een man met meerdere gezichten.” vertelt Moon in het interview waarop. ,,De leuke en gezellige kant die hij, toen ik hem net kende, voornamelijk liet zien. De gevaarlijke, destructieve kant zag ik pas later.” Terwijl Moon al een keer aangifte tegen Emile Ratelband had gedaan wegens mishandeling, was het stel twee kinderen later nog samen. ,,Ik was bang van hem en bleef toen, hoe onbegrijpelijk voor sommigen nu achteraf, toch bij hem.”

Onder het juk van een tiran leven

De mishandelingen gingen van kwaad tot erger en het huwelijk veranderde in een helse nachtmerrie. ,,Hij probeerde me omver te rijden, dreigde de kinderen van me weg te nemen, probeerde me te wurgen en schold me uit voor van alles en nog wat.” bekend de ex van Ratelband. Ook in het bijzijn van hun kinderen schaamde Emile zich niet om zijn vrouw te mishandelen. ,,Ik raakte mezelf totaal kwijt. Van een vrouw die alles had, veranderde ik in iemand die onder het juk van een tiran leefde.”

Vluchten

In 2013 vluchtte Moon met haar kinderen naar haar ouders in Rotterdam. Vooral haar zoon was er slecht aan toe en was zo bang dat hij niet naar zijn vader durfde. Toen Ratelband in 2016 werd veroordeeld voor een van de mishandelingen, deed de Raad voor de Kinderbescherming het af met ,,de kinderen hebben toch geen blauwe plekken, dus laat ze gewoon naar hun vader gaan”, onthult van Vuren.

Rollen omgedraaid

,,Ondertussen kwam mijn ex met steeds gekkere verhalen” vertelt Moon en werden de rollen omgedraaid. Ratelband zei dat ze aan de drugs was, haar kinderen mishandelde en bipolair was. Ook zorgde hij dat hun zoon bij Moon werd weggehaald ,,en ik was ineens de moeder die niet meewerkte”.

Missie

,,Door nu voor het eerst naar buiten te treden wil ik zichtbaar maken dat het hele systeem niet werkt”, aldus Moon. Haar missie is dat haar verhaal het leed van de ouders in de toekomst kan voorkomen. Ze vindt dat verschillende jeugdzorg-instanties elkaar ten kosten van de ouders en kinderen het hand boven het hoofd houden. ,,Ik vind dat de wijze waarop de staat met huiselijk geweld omgaat in de context van scheiding omgaat, moet stoppen”, aldus van Buren.

Reactie Ratelband

Emile Ratelband geeft een korte reactie aan De Telegraaf: ,,Het boek ‘Moon’ is dicht. Alle rechtszaken van de laatste jaren heeft zij verloren. Zij zoekt nu met ‘aar verhaal’, dat ik ten stelligste weerspreek, de publiciteit, terwijl de rechter, in het belang van de kinderen, toegezegd is niet meer te doen. Ik probeer mijn, hoe moeilijk ook want veel van wat Moon zegt is niet waar, wel aan deze toezegging te houden en daarom laat ik het hierbij”, aldus Ratelband.

Meer DenD