Fabio vecht voor zijn leven na tragedie in Poolse wielrenronde

Tragedie
Door: Jos La Grande
05-08-2020

De Nederlandse wielrenner Fabio Jakobson (24) vecht voor zijn leven na een catastrofale val bij de finish in Katowice in de Ronde van Polen. Het was een andere Nederlander Dylan Groenewegen, die van zijn lijn afweek, waardoor Jakobson in de hekken vloog en over de kop ging..

Vanavond werd Jakobson, die vernoemd is naar de renner Fabio Casartelli, kunstmatig in coma gehouden. Casartelli kwam op 18 juli 1995, tijdens de Ronde van Frankrijk 1995, om het leven in de afdaling van de Col de Portet d’Aspet.

Straf

Groenewegen moet vrezen voor een zware disciplinaire straf. De internationale wielrenunie UCI (‘Dit is onaanvaardbaar’) beraadt zich na de gebeurtenissen van vandaag op maatregelen.

De ploegen zijn geschokt door de gebeurtenissen in de koers. Groenewegen werd overigens meteen gediskwalificeerd. De Amsterdammer week van zijn lijn af en zou ook zijn elleboog hebben gebruikt met uiteindelijk een afschuwelijke valpartij als gevolg. Overigens ging Groenewegen ook hard onderuit na de finish en was niet iedereen het eens met het harde oordeel dat meteen over zijn koersgedrag werd geveld.

80 km per uur

De wielrenners bereikten vlak voor de finish een snelheid van 80 km per uur. Jakobsen kampt met ernstig hersenletsel. Bovendien zou zijn gehemelte en zijn luchtpijp zijn verbrijzeld.

Het Team Jumbo-Visma, de ploeg van Groenewegen, heeft ‘oprechte excuses’ aangeboden. De ploeg gaat intern in overleg voordat ze met een nadere verklaring komt.

Overigens maakte Dylan Groenewegen, die drie jaar geleden nog de laatste etappe in de Tour de France won, vorige week bekend dat hij in februari 2021 vader wordt.

Meer DenD