Familiedrama Jet Bussemaker

Door: DitjesenDatjes
04-04-2018

Toen Jet Bussemaker uit de politiek stapte wilde ze meer tijd doorbrengen met haar familie. Helaas kreeg de oud-minister die kans niet meer.

Verdriet

“Mijn moeder is drie maanden geleden overleden”, vertelt Bussemaker aan Story. “Dat gebeurde kort na mijn vertrek uit de politiek. Mijn moeder is 85 jaar oud geworden, dat is een mooie leeftijd. Maar ik heb er wel veel verdriet van. Het blijft toch je moeder.”

Toen de moeder van de oud-minister overleed, bleef haar 89-jarige vader alleen achter. “Ik zorg nu voor hem”, zegt Bussemaker. “Alles wat ik voor mijn vader kan doen, dat doe ik. Het gaat goed met hem, maar hij is natuurlijk erg op leeftijd. Ouderdom komt met gebreken en dat is bij hem goed te merken.” De band met haar vader is niet altijd zo goed geweest. Als kind had Bussemaker veel vragen over het oorlogsverleden van haar vader, die in een jappenkamp had gezeten. Haar vader weigerde daarentegen haar vragen te beantwoorden.

Boek

De band tussen vader en dochter is pas echt weer hechter geworden toen ze samen naar Indonesië gingen. Bussemaker was toen 25 jaar oud. Ze bezochten de plekken waar haar vader had gewoond en de kampen waar hij in heeft gezeten. Daar vertelde haar vader eindelijk zijn verhaal over de oorlog. Bussemaker heeft de woorden van haar vader opgeschreven en ook haar eigen ervaringen verwerkt in het boek ‘Dochter van een kampkind’.

 

Meer DenD