Feministen protesteren tegen Césars-steun Roman Polanski

Negen feministische organisaties hebben een open brief geschreven aan de stemmers van de Césars, ook wel de Franse Oscars genoemd. De groepen roepen op niet te stemmen op de twaalf keer genomineerde regisseur Roman Polanski, die is veroordeeld voor seks met een minderjarige vrouw en recent is beschuldigd van verkrachting. “Als verkrachting een kunstvorm is, geef Polanski dan alle Césars”, luidt de titel van de open brief die woensdag in de Franse krant Le Parisien is gepubliceerd.

Organisaties als Osez le Feminisme, Feminist Collective Against Rape en de International Association of Victims of Incest zeggen ook naar de uitreiking van de filmprijzen op 28 februari te komen om “NEE te zeggen tegen de viering van een verkrachter die zijn slachtoffers het zwijgen oplegt”, is te lezen in de brief. “Terwijl in de Verenigde Staten Harvey Weinstein een levenslange gevangenis riskeert, juichen we in Frankrijk een kindermisbruiker toe.”

De 86-jarige Frans-Poolse regisseur werd in 1978 in de VS veroordeeld voor seks met een 13-jarig meisje, ontvluchtte het land en maakt sindsdien films vanuit Europa. Afgelopen november werd hij opnieuw beschuldigd van verkrachting, door de Franse actrice Valentine Monnier. Na de nieuwe aantijgingen aan het adres van Polanski afgelopen najaar voerden verschillende groepen al actie bij bioscoopreleases van de film. Zo werden in Brussel drie bioscopen volgeplakt met posters waarop het verleden van de regisseur werd aangekaart. Ook werd er online opgeroepen de film te boycotten. Desondanks scoorde de film J’accuse met 1,4 miljoen bezoekers goed in Frankrijk.

Polanski is genomineerd voor die film. J’accuse gaat onder meer op voor de César voor beste film en Polanski komt in aanmerking voor de award voor beste regie.

 

BuzzE