Filip en Mathilde reizen in juni alsnog naar Congo

Door: DitjesDatjes
05-05-2022

Het Belgische koningspaar zal volgende maand alsnog naar Congo gaan. Het Belgische hof maakte donderdag bekend dat Filip en Mathilde van 7 tot en met 13 juni in het Afrikaanse land verblijven. Het bezoek aan Congo zou eigenlijk in maart plaatsvinden, maar werd in overleg met de Congolese president Félix Tshisekedi uitgesteld vanwege de Russische inval in Oekraïne.

Het koningspaar wordt tijdens de reis vergezeld door onder anderen premier Alexander De Croo en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès. De delegatie gaat onder meer langs de steden Kinshasa, Lubumbashi en Bukavu.

Het bezoek aan Congo is mede dankzij de coronapandemie drie keer uitgesteld. Filip zou oorspronkelijk al in de zomer van 2020 naar Kinshasa reizen, voor de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid. In 2020 bood de Belgische vorst zijn excuses aan voor de wandaden die in de koloniale periode zijn gepleegd onder het bewind van een van zijn voorgangers. Koning Leopold II van België beheerde tussen 1885 en 1908 de privékolonie Congo-Vrijstaat, waar tal van misstanden plaatsvonden

De laatste keer dat er een Belgisch koningspaar in Congo was, was in 2010. Toen bezochten koning Albert en koningin Paola het land.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD