‘Fouten maken is menselijk, ook al ben je van koninklijken bloede’

Blunder vakantie
Door: Jos La Grande
21-10-2020

Onze Koning heeft er beslist goed aan gedaan om, al was het halsoverkop, huiswaarts te keren en vandaag een knieval te maken voor de Nederlandse bevolking. Want het vakantietripje naar Griekenland was een regelrechte BLUNDER, die door onoplettendheid van premier Rutte én van de Oranjes bij velen in ons land tot een explosie van verbazing en ergernis heeft geleid.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De historische videoboodschap van vandaag van koning Willem-Alexander was daarom essentieel om het vertrouwen te herwinnen. De boodschap: ‘Ook wij zijn niet onfeilbaar en kunnen fouten maken’. 

Het zelfinzicht over doorgang van deze herfstvakantie had bij Willem-Alexander natuurlijk veel eerder moeten plaatsvinden. In ieder geval na de persconferentie van dinsdagavond 13 oktober had de Koning zélf contact moeten zoeken met de premier met de mededeling: ‘WIJ GAAN ONDER DEZE OMSTANDIGHEDEN NIET WEG. BASTA!”. 

Coronacrisis

Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben we als bevolking niet eerder zo onder druk gestaan als in deze coronacrisis. We blijven thuis, we wassen ons handen en we houden anderhalve meter afstand, is het dringende advies. Ons hele bestaan staat al ruim een half jaar op zijn kop en niemand weet hoe we er volgend jaar voorstaan. Bestaat je bedrijf nog? Heb ik mijn baan nog straks? Blijf ik gezond?

Deze omstandigheden waren onvoldoende aanleiding voor de Oranjes om een nieuwe afweging te maken. MAAR OOK BIJ DE MINISTER-PRESIDENT, DIE DEZE WEKEN ONDER GEWELDIGE HOOGSPANNING OPEREERT VANWEGE DEZE CORONACRISIS, TROK NIET AAN DE NOODREM, OF IN IEDER GEVAL TE LAAT.

Ernstig gesprek

Willem-Alexander benadrukte vandaag dat HIJZELF het besluit heeft genomen om weer huiswaarts te keren. Dat klopt formeel, maar daar was waarschijnlijk wel een ernstig gesprek met premier Rutte voor nodig. In het tienjarig premierschap van Rutte zijn er weinig momenten geweest dat deze premier alle zeilen heeft moeten bijzetten om het koningschap te stutten. 

MET ZOVEEL NAÏVITEIT OP DIE VIERKANTE KILOMETER IN DEN HAAG MAG JE JE ECHT ZORGEN MAKEN.

Rutte kan een voorbeeld nemen aan zijn voorgangers, onder wie Wim Kok en Jan-Peter Balkenende. Zij hebben op cruciale momenten moeten ingrijpen op gevoelige politieke kwesties rond Willem-Alexander. Door optreden van Kok werd voorkomen dat Jorge Zorrequieta, de vader van Máxima, niet bij het koninklijk aanwezig zou zijn.

Jan-Peter Balkenende liep eveneens op eieren in zijn tijd als premier in de kwestie Mabel en Friso, maar ook de bouw van vakantiehuis in het Afrikaanse Mozambique, wat ook beslist een heel slecht idee was van de toenmalige kroonprins, bezorgde de CDA-hoofdbrekens hoofdbrekens. 

Rijksvoorlichtingsdienst

Een andere les is dat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) een instituut is waar heel snel de bezem doorheen moet. De laatste week is gebleken dat er door de ambtenaren van de RVD mistgordijnen zijn opgetrokken. In gewoon Nederlands heet dat liegen. WAAROM WERD IN HET WEEKEND NIET METEEN OPEN KAART GESPEELD, OOK OVER HET FEIT DAT DE PRINSESSEN AMALIA EN ALEXIA ACHTERBLEVEN IN GRIEKENLAND? Niemand had daar een punt van gemaakt. In plaats daarvan volgde dinsdagavond een dubieuze toelichting over een tekort aan KLM-tickets op de zaterdagvlucht.

Fouten maken is menselijk

Voor Willem-Alexander is deze kwestie een nachtmerrie van ongekende omvang. Na zo’n bijzonder jaar met een historische toespraak tijdens Dodenherdenking op de Dam en met zoveel inspanningen van het koninklijk paar voor mensen die zich inzetten tijdens deze crisis is er in privésfeer ongekend geblunderd.

VERTROUWEN KOMT TE VOET EN GAAT TE PAARD. Een deel van dat vertrouwen moet de Koning de komende tijd weer zien terug te winnen. Maar laten we eerlijk zijn: fouten maken is menselijk, ook al ben je van koninklijken bloede.

Willem Alexander
Willem Alexander
Oranjes zwegen
Koning terug

Meer DenD