Gedenkplaats huiself Dobby op Welsh strand mogelijk verplaatst

Door: DitjesDatjes
04-05-2022

De “laatste rustplaats” van de geliefde huiself Dobby uit de Harry Potter-reeks wordt mogelijk weggehaald. Volgens de BBC heeft de National Trust een enquête uitgeschreven waarin wordt gevraagd wat er moet gebeuren met het strand waar de sterfscène van Dobby is gefilmd en waar fans nadien een gedenkplaats hebben gecreëerd voor het magische wezen.

Dobby is een huiself, een soort dienaar van tovenaars, die Harry Potter in de boeken en films meerdere malen hielp. Zijn laatste daad was een reddingsactie van Harry en zijn vrienden, die door de volgelingen van de duistere tovenaar Voldemort gevangen waren genomen. Bij deze actie raakte de huiself echter dodelijk gewond. Hij stierf later op het strand in Wales in de armen van de tovenaarsleerling.

De scène in kwestie is gefilmd op het Freshwater West-strand in Pembrokeshire, Wales. Fans van de Harry Potter-reeks hebben daar een eigen gedenkplaats gemaakt van stenen waarop ze een boodschap ter nagedachtenis aan de huiself hebben geschreven. Ook liggen er kledingstukken zoals sokken tussen de stenen. In de wereld van de tovenaarsleerling werden kledingstukken aan huiselfen gegeven waardoor zij vrij waren gesteld van hun werkzaamheden.

Enquête

De National Trust, een instelling die plaatsen van historisch belang of natuurlijke schoonheid in Engeland, Wales en Noord-Ierland onderhoudt, vraagt nu in een enquête of de gedenkplaats voor Dobby moet blijven of naar een andere plek moet verhuizen. De plek wordt namelijk overspoeld door toeristen, wat de faciliteiten van en de infrastructuur rondom het strand volgens de organisatie onder druk zet.

Harry Potter-fan Victoria MacLean kan zich in gesprek met de BBC vinden in de beslissing om in ieder geval de stinkende sokken van de gedenkplek weg te halen. “Maar sommige mensen hebben een heel kunstwerk gemaakt van die stenen, alleen maar om een van hun favoriete personages te gedenken. Dat is mooi om te zien”, zegt ze. Bovendien denkt MacLean dat fans toch wel een nieuwe gedenkplek zullen maken als deze weggehaald wordt.

De enquête is nog tot en met 31 mei in te vullen. De National Trust hoopt feedback te krijgen over hoe mensen denken over de toekomst van het strand en de gedenkplaats van Dobby. “We willen graag dat bezoekers een fijne en veilige ervaring hebben en er tegelijkertijd voor zorgen dat dit bijzondere landschap voor de komende generaties behouden blijft.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD