Gerucht: Pechtold gaat aftreden…

Pechtold
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Alexander Pechtold heeft de allermoeilijkste week uit zijn politieke loopbaan achter de rug. Het gerucht doet nu de ronde dat hij de Pijp aan Maarten wil geven. De verklaringen van zijn ex-vriendin waren vernietigend. Alle details over de relatie tussen de D66-leider en Anne Lok zijn funest voor de reputatie van Pechtold.

Over abortus, een ongewenste zwangerschap, bijzonderheden over zijn fysieke en geestelijke toestand, over zijn woedeaanvallen, mogelijke depressiviteit: de details in de berichtgeving liegen er niet om.

Nieuws

Een voormalig adviseur in de politieke arena Hans Kriek weet het zeker: Pechtold stapt op. ,,NIEUWS: Pechtold treedt af. Uit betrouwbare bron vernomen dat hij binnenkort aftreed. Partijcongres 6 oktober”, aldus Kriek.

Ook in de rijen van Kamerleden houdt men rekening met het opstappen van Pechtold. Er is te veel gebeurd, aldus een Kamerlid.

Want politiek gaat D66 ook langs het ravijn. Pechtold liet het ‘referendum’ vallen als een baksteen, een van de kroonjuwelen notabene van de oprichters van zijn partij, onder wie Gruyters en Van Mierlo. Maar ook verliest D66 razendsnel het stempel van onderwijspartij. Studenten voelen zich behoorlijk belazerd door de hogere rente die D66-minister Van Engelshoven (een politieke vriendin van Pechtold) in het vooruitzicht heeft gesteld. En het beloofde miljard extra voor het onderwijs is er ook nog niet.

Broer en zuster

En bovendien was het zwijgen van Pechtold in de kwestie van de Armeense broer en zuster alleszeggend. Ze mogen blijven, maar niet dankzij de inzet van Pechtold…

Parlementaire journalisten verzaakten hun taak om de privékwestie van Anne en Alexander tot op de bodem uit te zoeken en lieten het vuile werk over aan de journalisten van Story en Privé, die met de nek worden aangekeken door het Haagse journaille. Netzoals ook andere ‘privékwesties’ in de doofpot worden gestopt.

Het lokale partijkader van D66 gaat zich onmiskenbaar ook roeren. Want Anne Lok, duo-raadslid in Meppel, diende haar ontslag in omdat het ongeloofwaardig is dat ze nog lid van D66 met haar voormalige geliefde als politiek leider. Daar is het laatste woord nog niet over gezegd.

Lokaal

Voorbeeld hiervan: fractievoorzitter Jeannet Bos van D66 in Meppel wil een duidelijk standpunt van de partij in de affaire-Pechtold die al dagen hen bezighoudt. ,,Staan we als partij achter hem of vinden we dat het nu klaar is, en dat hij weg moet? Want zo gaat het niet.”

Als Pechtold inderdaad in oktober aan zijn stutten trekt zijn er drie kandidaten die hem willen opvolgen. Alle drie trouwens vrouwen en alle drie minster. Kaag, Van Engelshoven en Ollongren. Ollongren staat stijf van de ambitie en hunkert naar meer macht, Van Engelshoven is niet geschikt en Sigrid Kaag is eigenlijk de meest aangewezene: ze is nieuw, fris en heeft het niveau van een premier.

Maar een ding staat vast: Pechtold kan het Torentje definitief op zijn buik schrijven.

Tags

D66OLLONGRENPECHTOLD

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie