Gijs Groenteman boos op Ekiz en Gijp voor NSB-vergelijkingen

Door: DitjesDatjes
29-06-2020

Opinie- en programmamaker Gijs Groenteman is boos over de manier waarop diverse spelers in de Veronica Inside-rel de afgelopen week de term ‘NSB-gedrag’ hebben gebruikt. Rene van der Gijp verweet Wilfred Genee ‘NSB-gedrag’ omdat de presentator Gijp en Johan Derksen tijdens de racisme-uitzending niet genoeg verdedigd zou hebben. En Op1-presentator Fidan Ekiz verweet Arie Boomsma zondagavond ‘NSB-gedrag’ omdat hij adverteerders de vraag stelde of zij zich wel willen verbinden aan een programma waarin vermeend seksistische, racistische en homofobe opmerkingen worden gemaakt.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

“Ik vind het onbegrijpelijk dat die term NSB-gedrag door iedereen wordt gebruikt”, stelde Groenteman maandag op NPO Radio 1. “Als ik hoor dat iemand NSB-gedrag vertoont, zie ik iemand voor me die mensen verraadt die clandestien iets doen voor de goede zaak. Je kan het met Arie Boomsma eens zijn of niet. Maar hij stelde gewoon in de openbaarheid een legitieme vraag: is het wel zinnig om onder deze omstandigheden zo’n programma te blijven steunen?”

Groenteman stelt voor dat zowel Fidan Ekiz als Rene van der Gijp eens een geschiedenisles gaan volgen. “Laat ze maar eens een geschiedenisboekje gaan lezen om te weten wat de NSB was en wat NSB-gedrag precies impliceert. Het slaat allemaal helemaal nergens op.” Bovendien vond Groenteman het dubieus dat Fidan Ekiz VI-presentator Wilfred Genee aanviel. “Ze verwijt Genee dat hij in het debat over racisme een positie heeft ingenomen. Maar dat doet ze nu zelf ook.”

Racistische opmerkingen

De drie mannen van Veronica Inside hebben ruzie omdat Derksen en Van der Gijp boos zijn over de racisme-uitzending van afgelopen week. In de talkshow gingen de mannen in gesprek met advocaat Natacha Harlequin en oud-international Dries Boussatta. Zij probeerden duidelijk te maken waarom sommige opmerkingen van Derksen door mensen als ‘racistisch’ worden beschouwd.

Het gesprek was geïnitieerd nadat er veel kritiek kwam op een opmerking die Derksen een week daarvoor maakte over rapper Akwasi. Derksen suggereerde bij een foto van Zwarte Piet lachend dat dat Akwasi zou zijn. Adverteerders haakten af vanwege deze en eerdere vermeend racistische opmerkingen van Derksen. De spelers van Oranje, Jong Oranje en het Nederlands vrouwenelftal besloten tot een boycot van het programma.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD