Gouden Koets-documentaire trekt 318.000 kijkers

Door: DitjesDatjes
17-06-2021

De NOS-documentaire over de restauratie van de Gouden Koets heeft woensdag op NPO 2 zo’n 318.000 kijkers getrokken. Dat meldt Stichting KijkOnderzoek.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

In het programma was te zien hoe het rijtuig de afgelopen jaren stevig onder handen werd genomen. Kijkers zagen onder meer dat er sprake was van houtrot, scheuren in de zijpanelen, kapot leerwerk, roestvorming en kieren tussen banden en wielen.

Een cameraploeg keek sinds 2016 vijf jaar lang over de schouder van restauratoren en personeel van het Staldepartement mee hoe specialisten diverse onderdelen restaureerden, renoveerden of reconstrueerden, naar gelang wat nodig was. Steeds moest een zorgvuldige afweging worden gemaakt.

Inmiddels is de Gouden Koets weer volledig rijklaar maar rijden zit er voorlopig nog niet in. De koets staat voorlopig in het Amsterdam Museum voor bezichtiging. Of het rijtuig ooit nog door de koning en koningin zal worden gebruikt, is nog onduidelijk.

In de afgelopen tien jaar ontstond er discussie of de koets, die in 2015 voor het laatst werd ingezet, nog wel kon worden gebruikt vanwege het door velen als kwetsend ervaren ‘koloniale’ zijpaneel. Het gaat om de linkerzijde waarop de ‘Hulde van de Koloniën’ is aangebracht, met onder meer knielende zwarte mannen. Volgens velen is dat anno 2021 niet meer acceptabel.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD