Grootste zeesluis wordt mogelijk vernoemd naar gebarentolk Irma

Door: DitjesDatjes
08-07-2020

De kans is aanwezig dat de grootste zeesluis ter wereld vernoemd gaat worden naar de populaire gebarentolk Irma Sluis. De gemeente Velsen en Rijkswaterstaat hebben Nederlanders gevraagd om mee te denken over de naam voor het enorme bouwwerk.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De naam Irma Sluis wordt “opvallend vaak genoemd” door de bijna vijfhonderd suggesties die de gemeente Velsen inmiddels heeft ontvangen, laat een woordvoerder weten. Ook op sociale media lijkt een flinke lobby losgebarsten om de naam boven aan de lijst te krijgen. “Zij maakt net als een sluis verbinding”, wordt als belangrijk argument voor de mogelijke naamgeving genoemd.

De Haagse gebarentolk kreeg in korte tijd landelijke bekendheid omdat zij premier Mark Rutte bijstond tijdens zijn coronapersconferenties. De Drentse band Mooi Wark wijdde zelfs een lied aan haar. Sluis zelf liet in haar schaarse interviews weten niet te zitten wachten op alle aandacht die haar werk voor de premier met zich meebracht. “Het was toeval dat ik op de persconferenties werd gezet, dat was alleen omdat ik in Den Haag woont”, wuifde zij alle lof weg.

Sluisje McSluisface

De gemeente Velsen laat weten dat een andere naam die veel voorkomt tussen de inzendingen Sluisje McSluisface is. Dit is een knipoog naar Boaty McBoatface, de naam die een peperdure, hypermoderne Britse onderzeeboot kreeg nadat de Britse regering burgers had gevraagd mee te denken over een nieuwe naam.

De inzendingstermijn sluit op 4 augustus. Daarna stelt de naamgevingscommissie een lijst met maximaal honderd mogelijkheden samen, die wordt voorgelegd aan het bewonersoverleg. Uiteindelijk blijven er vijf namen over waar het college van B&W van Velsen een keuze uit maakt. De grootste zeesluis ter wereld wordt 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. De eerste schepen moeten begin 2022 gebruik gaan maken van de doorgang.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD