Grote verbazing om Diana-standbeeld

Standbeeld Diana
Door: Charlotte Wijnen
02-07-2021

Toen Harry en William gisteren het groene doek van het beeld trokken, ging er een golf van verbazing door het Britse volk. Een beeld van Diana, met drie kinderen… Waarom?

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Lievelingsplekje

Het idee bestond vijf jaar geleden. De broers Harry en William besloten een beeltenis van hun moeder te laten maken om die te plaatsen op één van haar lievelingsplekjes, Sunkan Garden. Dat is één van de tuinen van Kensington Palace.

Het standbeeld werd al in 2017 besteld bij beeldhouwer Ian Rank-Broadley, wiens portret van de koningin op alle Britse munten staat.

En gisteren was het dan zo ver: het beeld werd eindelijk onthuld omdat Diana zestig geworden zou zijn. Een moment waar Groot-Brittannië, en ook de rest van de wereld, een lange tijd naar uitkeek.

LEES OOK:

ZIEN: Standbeeld Diana onthuld

Drie kinderen

Maar wanneer de broers gezamenlijk het groene doek van het beeld trokken, gaat er een golf van verbazing door het Britse volk. Velen hadden een beeld verwacht van Diana mét haar twee zonen. Maar Diana staat naast drie andere jonge kinderen. Volgens een officiële verklaring staat het symbool voor ‘haar leven en haar nalatenschap’.

Geen ode aan haar zonen dus, want Harry en William zijn geen onderdeel van het standbeeld. In plaats daarvan is gekozen voor een boodschap aan de wereld. Toch geeft het volgens verschillende Britse media een raar beeld. De Daily Telegraph spreekt van ‘kunst en kritisch’.

Meer DenD