Het geheim van SCHLAGER-SENSATIE Hélène Fischer..! 

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Als jong meisje luisterde ze graag naar onze Heintje, maar Hélène  Fischer (34) is sinds enkele jaren zélf een muzikaal fenomeen. Na Duitsland, waar ze haar eigen wassenbeeld heeft, verovert ze langzaam maar zeker ook de omringende landen. Zo was haar concert in de Arnhemse GelreDome vorige maand binnen enkele minuten uitverkocht. Wat is het geheim van deze schlagerzangeres? 

Haar grootste hit? ‘Atemlos dürch die Nacht’. Maar het zijn allang niet alleen de Duitsers meer die gecharmeerd zijn van schlagerzangeres Hélène  Fischer. Zo bekende Tweede Kamerlid en advocaat Theo Hiddema: ,,Op een dag kwam daar (op de radio, red.) Hélène  Fischer voorbij. Ik werd totaal verpletterd. Je kunt wel verklaren hoe zo’n stem zo mooi kan klinken – dat is een kwestie van huig en klankkast – maar als we het woord goddelijk een keer mogen gebruiken, dan zou ik dat graag in dit geval willen doen.” Wat is het geheim van Hélène Fischer, de kleine zangeres (1,60 meter) die met haar, volgens Hiddema, goddelijke stem en spektakelshows volle zalen trekt, miljoenen cd’s wist te verkopen en op televisie een kijkcijferkanon is? Feit is dat niemand nog om Hélène heen kan.  

Blonde schlagerprins

De Süddeutsche Zeitung noemde Hélène ‘Duitslands enige echte superster’. Beroemde zangers en formaties als Bryan Adams, Queen, Andrea Bocelli, Take That, James Blunt en Udo Jürgens waren zeer bereid om met Hélène duetten op te nemen. Hélène, inmiddels verdient ze een slordige 35 miljoen euro per jaar, werd geboren in het Russische Krasnojarsk, haar vader was een sportleraar en ingenieur met Duitse voorouders. In 1988 verhuisde het gezin naar het Duitse Wökkstein. Hélène was toen drie jaar oud. Wat ze aan haar Russische roots heeft overgehouden? ,,Dat melancholische, ik houd van het zware.” Achttien jaar later bracht ze haar eerste album uit, maar haar carrière kreeg pas echt een boost met haar allereerste televisieoptreden. Dat debuut was in ‘HochzeitFest der Volksmuziek’, hét populaire showprogramma van Florian Silbereisen, de blonde schlagerprins die samen met de Belgische zanger Christoff De Bolle en onze eigen Jan Smit schlagertrio Klubbb3 vormt.

,,De ideale vrouw”

Hélène zal met plezier terugkijken op haar optreden bij Florian Silbereisen, maar niet alleen vanwege die carrière-boost. Florian is namelijk de man op wie Hélène later tot over haar oren verliefd werd. Drie jaar na haar optreden in ‘HochzeitFest der Volksmuziek’ kregen ze een relatie. Daarover vertelde Florian: ,,Als donderslag bij heldere hemel heeft de liefde ons geraakt. We geloofden het allebei eerst helemaal niet. We hebben echter heel snel vastgesteld dat we bij elkaar wilden blijven. We denken hetzelfde, lachen om dezelfde dingen. En we leven in een vergelijkbare situatie en dus begrijpen we elkaar over en weer en kunnen we er voor elkaar zijn.” Tien jaar geleden bekroonden ze hun liefde met een trouwring. Dat zal voor veel Duitse mannen even slikken zijn geweest, want uit onderzoek van de Duitse Playboy bleek dat één op de vijf mannen Hélène de ideale vrouw vindt. Ze is mooi, maar niet té mooi. Ook is ze populair bij vrouwen, die haar niet als een bedreiging zien. Er zijn geen schandalen, noch was er sprake van een problematische jeugd. ,,Mijn ouders hebben het heel goed gedaan. Ze lieten ons gewoon kind zijn en we waren vrij om datgene te doen wat we wilden.”   

Glitteroutfits

Hélène staat  bekend als heel professioneel en een harde werker. Daarnaast zet zich in voor Roterkeil.net, dat jongeren beschermt tegen uitbuiting in de seksindustrie. Er is kortom niets dat afleidt van waar het bij een artiest om moet gaan: de muziek en de shows. Ze gaat tot het uiterste om haar shows tot in de perfectie te regelen en werkt alleen met de allerbesten, zoals haar dansers die veelal uit Amerika komen. Ook is er het Amerikaans aandoende showelement: glitteroutfits, de microfoon met Swarovski-kristallen en adembenemende lichteffecten. Muzikaal gezien slaat de kleine zangeres een brug tussen de oer-Duitse schlager en moderne popmuziek in eigen taal. Om die reden wordt haar repertoire wel ‘schlagerpop’ genoemd. Buiten de podia is Hélène altijd hartelijk en vooral ‘gewoon’. Toen haar werd gevraagd of ze haar geluk afdwingt met een talisman, antwoordde ze resoluut: ,,Nee, ik ben niet bijgelovig en houd niet van dingen die je altijd bij je moet hebben. Hooguit mijn ringen, ik word ongemakkelijk als ik ze niet draag. Misschien zijn die mijn talisman.”

Tags

DUITSHELENE FISCHERMUZIEKSCHLAGER

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck