Hommage aan legendarisch ballet-echtpaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar voor intieme vrienden

Hommage aan balletachtpaar
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Het wordt een hommage aan het belangrijkste en het meest legendarische ballet echtpaar dat Nederland ooit heeft gekend. Alexandra Radius (80) en Han Ebbelaar (79) zijn dinsdagavond een stralend middelpunt in het Amsterdamse DeLaMar theater, waar intieme vrienden bijeenkomen voor onder meer een diner ter gelegenheid van de 60e huwelijksdag van het stel.

Het indrukwekkende levensverhaal van de twee voormalige balletsterren werd onlangs nog vastgelegd door Astrid van Leeuwen in het boek Levensdans. Na hun start als tieners boekten ze in binnen- en buitenland grote successen, ongeëvenaard voor Nederlandse begrippen. Alexandra schitterde in alle grote rollen van de Sleeping Beauty tot en met Het Zwanenmeer.

Dansersfonds

Het unieke echtpaar werkte decennialang keihard om de top te behalen en ook na hun afscheid zetten ze zich in voor een fatsoenlijk pensioen voor dansers. In 1979 werd al ter gelegenheid van hun 20-jarig dansjubileum de Stichting Dansersfonds ’79 opgericht ter ondersteuning van gestopte dansers. Inmiddels worden de financiële middelen aangewend om jonge talenten te ondersteunen. Er worden studiebeurzen ter beschikking gesteld en jongeren worden enthousiast gemaakt voor ballet.

Jaarlijks organiseert het Dansersfonds, waar Alexandra Radius en Han Ebbelaar in het bestuur een functie bekleden, het Nederlands Balletgala in Amsterdam. Het programma wordt samengesteld door Han Ebbelaar. Het Nationaal Ballet, Het Nederlands Danstheater, Introdans en Scapino) doen mee aan de voorstelling, waar prinses Beatrix vaak bij aanwezig is.

Prinses Beatrix

Of prinses Beatrix, net terug van de uitvaart van de overleden Griekse koning Constantijn II, vanavond ook aanschuift als ‘intieme vriend’ van het balletechtpaar is niet bekend. De balletminnende voormalig koningin mag eigenlijk niet ontbreken in het cultuurpaleis dat er op initiatief van Joop en Janine van den Ende is gekomen. 

Ook Van den Ende steunt met zijn foundation jonge dans- en ballettalenten, die het mogelijk ooit net zo ver gaan schoppen als Alexandra en Han.

Han Ebbelaar en Alexandra Radius 60 jaar getrouwd.
Ballet met Alexandra Radius en han Ebbelaar
Alexandra Radius, Han Ebbelaar ontvangen koningin Beatrix.

Tags

BALLETDELAMAR

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck