Mijn hond eet poep. Wat nu?

Marieke van der Burgt
Door: DitjesDatjes
22-03-2017

Een hond die honden- of paardenpoep eet… Smerig, vindt u niet? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat veel honden poep eten. Dit kan poep zijn van zichzelf, andere honden of andere dieren. Als een hond uitwerpselen eet, noemen we dat coprofagie. Er worden verschillende oorzaken benoemd wanneer het hierom gaat.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

door MARIEKE VAN DER BURGT / Tinley-gedragstherapeut voor dieren


De meeste honden worden aangetrokken door de geur en smaak van de onverteerde voedingstoffen in de ontlasting. Als deze nare gewoonte eenmaal is ontstaan, wordt het moeilijk dit gedrag af te leren. De hond vindt het immers lekker.

Er wordt ook wel gezegd dat het eten van ontlasting te maken heeft met tekorten in de voeding. Tegenwoordig zijn eigenlijk alle hondenvoedingen compleet. Onvoldoende verteerbare voeding, overvoeding of een tekort aan verteringsenzymen kan wel een rol spelen bij coprofagie. Er kan ook sprake zijn van een aandoening bij de hond waarbij de eetlust verhoogd is.

poepzaken
Een zwart hondje kijkt naar grote zwarte drollen op het voetpad in een dorp.

Jong geleerd, oud gedaan

Soms ontstaat de gewoonte van het poep eten al in het nest. De teef eet de ontlasting van de pups op (normaal gedrag zolang de pups nog zogen) en pups kunnen dat gedrag na gaan doen. Is dat het geval, dan past poep eten dus onder het spreekwoord ‘jong geleerd, is oud gedaan’.

Leerervaringen spelen soms ook een rol bij het ont- staan van coprofagie op latere leeftijd. Dan gaat het vaak om de aandacht die honden van de eigenaar krijgen wanneer ze poep eten. Meestal roept deze namelijk hard „niet doen”, of „laat dat”, of hij rent op de hond af. Het ongewenste gedrag levert de hond dus aandacht op.

Onze tips:

POEP-ONDERZOEK

In 2005 is er onderzoek gedaan naar poep eten bij honden. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat slechts 6% van de deelnemende honden géén poep eet. Mogelijk doordat hondeneigenaren met een hond die geen poep eet minder snel zal deelnemen aan een onderzoek over poep eten. Uit het onderzoek kwam naar voren dat spaniëls, retrievers en waterhonden relatief meer poep eten dan andere rassen.

HONGER

Wanneer uw hond verteringsproblemen heeft, kan hij honger hebben. Die kan een motivatie zijn voor het eten van poep. Het beste is om eerst een afspraak
te maken bij de dierenarts, zodat die eventuele lichamelijke oorzaken kan uitsluiten. Als een hond zijn eigen ontlasting eet, is het verstandig om de dagelijkse portie van het dier te vergroten of meer maaltijden per dag te geven. Dit is gunstig voor de vertering. Ook het geven van een hoog verteerbare voeding kan de coprofagie verhelpen.

MIJDT RISICOVOLLE PLEKKEN

Poep eten is niet alleen ongewenst, het kan ook gevaarlijk zijn. Bij het eten van poep kan de hond resten van medicatie binnen krijgen. Dit kan vergaande gevolgen hebben voor de hond. Wanneer uw hond poep eet, is het dus verstandig om hulp te zoeken. Probeer in de tussentijd te voorkomen dat de hond poep kan eten. Houd hem goed in de gaten en vermijd risicovolle plekken of lijn hem aan.

Hond uitlaten met poepzakje
Fabiënne (12) laat haar hond Eva uit op de boulevard in IJburg; Fabiënne ruimt de hondenpoep op met een plastic zakje.
Foto Felix Kalkman

 

Meer DenD