Huishoudbode: Dames, neem deze maand huishoudvrij!

Door: DitjesDatjes
01-12-2019

Ik val maar meteen met de deur in huis. In deze feestmaand roep ik de dames op om de hele maand ‘huishoudvrij’ te nemen en de taken aan manlief over te laten. Als u alleen bent, heeft u ‘pech’.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Huisvrouw

Ik heb ooit geschiedenis gestudeerd en was altijd verbaasd hoe weinig de rol van de huisvrouw werd gewaardeerd. In het boek ‘Het Hollandse huisgezin vanaf 1560’ draaide het gezin in de Gouden Eeuw volledig op de vrouw. Zij deed huis en hof en (moes)tuin. Zij schrobde, boende en kookte. Zij verzorgde dat ene varken, schaap en kippen. Ging met melk of groente langs de deuren. Haar man had door het harde bestaan al snel lichamelijke gebreken, leidde aan drankzucht of had losse handjes.

Nu worden de meeste huishoudens gerund door tweeverdieners, maar 72% van de vrouwen zegt dat zij veel meer in het huishouden doen dan mannen. Bij senioren, die allebei niet meer buitenshuis werken, ligt dit percentage nog hoger.

Gezelligheid

De vrouw is de manager in huis. Van de gezelligheid in een gezin komt niets terecht als mannen het heft overnemen. Dan wordt in de koelkast alleen het bier aangevuld. Dan wordt er veel minder gewassen en een week met een handdoek gedaan. Dan wordt het bed zelden afgehaald, staat er nooit een bloemetje op tafel. Daarom roep ik december uit tot mannenmaand. Mannen, sta uw partner eens vaker terzijde. Zeker als u daar tijd voor heeft. Ga eens zelf boodschappen doen. Ga met uw partner gezellig winkelen in combinatie met een fijne lunch of diner. Zeg eens: wat is het hier toch altijd gezellig en opgeruimd in huis.

Boen de toiletpot, want in 80% van de gevallen wordt dit nog steeds door vrouwlief gedaan. Maak, als klap op de vuurpijl, dit jaar het kerstmenu ofschoon dat een hachelijke zaak is als u nog geen ei kunt bakken.

Ik maak het diner op kerstavond maar erken meteen dat ik nogal gewoontjes ben. Dus: steak tartaar, groentesoep, gemarineerde saté van varkenshaas, stokbrood, zelfgemaakte frites in de maten dik, middel en flinterdun. Toe een Crêpes Suzette met een flinke scheut Grand Marnier.

Dirk zal vast nog wel een beste wijn hebben. Een lekker 2020 toegewenst.

Meer DenD