Iconische beeldhouwer Kees Verkade overleden (79)

Kees Verkade|Kees Verkade met koningin Beatrix
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

De vermaarde beeldhouwer Kees Verkade is overleden. Zijn familie heeft dat vandaag bekend gemaakt in een rouwannonce in De Telegraaf.

Verkade is 79 jaar geworden.

De kunstenaar, die in Haarlem is geboren, was al jarenlang woonachtig in Monaco en een huisvriend van prins Albert en zijn vader prins Rainier. Op bekende plekken in heel Nederland staan de standbeelden van Verkade. De beeldhouwer was een bekende in de wereld van de society en royalty.

Soestdijk

Op Paleis Soestdijk staat het beeld van koningin Juliana en prins Bernhard, op de Wilhelmina Boulevard voor de Hotels van Oranje koningin Wilhelmina en zijn vriendschap met de Grimaldi’s van Monaco bewees zich met een beeld in het prinsendom.

Maar ook Simon Carmiggelt, Louis Cuperus, Anton Phillips en Audrey Hepburn en vele anderen werden door Verkade vastgelegd.

Verkade werd opgeleid aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Hij boetseerde de mens in al zijn facetten, met de nadruk op beweging en emotie. Ook elders in de wereld staan zijn objecten.

Beeld voor de zorghelden

Het laatste werk van Kees Verkade is een standbeeld voor de helden van de Zorg. Volgens de stichting met dezelfde naam is het beeld onlangs afgerond, wordt gemeld in een rouwannonce in De Telegraaf.

Het beeld zal worden onthuld op een herdenkingsplek voor de slachtoffers van de corona pandemie en moet worden gezien als dankbetuiging voor ‘de onnavolgbare inzet van alle zorgmedewerkers in Nederland.

De crematie van Verkade heeft inmiddels in besloten kring plaatsgevonden.

Kees Verkade met koningin Beatrix
Koningin Beatrix kijkt naar de beelden van haar ouders koningin Juliana en prins Bernhard samen met de maker, kunstenaar Kees Verkade (l). Het koninklijk paar woonde van 1937 tot 2004 in dit paleis.

Tags

KEES VERKADE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck