Internationale interesse voor ‘coronaproof’ theatersysteem Uden

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Internationale theaters en bioscopen hebben interesse getoond in de ‘coronaproof’ zaalindeling van Theater Markant in Uden waarmee toch 70 procent van de stoelen kan worden gebruikt. Het Brabantse podium ontwikkelde een plan voor een reeks aanpassingen waarmee het theater zelfs volgens de coronacriteria meer mensen kan ontvangen dan de dertig, of straks honderd personen die het RIVM fiatteert.

“Onze methodiek krijgt steeds meer bijval, ook van andere sectoren”, meldt bedenker Christian Brander van bureau Tausch, dat grote congres- en festivalruimtes inricht. “Volgende week hebben we de directies van de grote bioscoopketens op bezoek en gaat het plan Europees geplugd worden in de bioscoopsector.”

Daarnaast zijn er al tientallen theaterdirecteuren langs geweest om zich te laten informeren over het Udense protocol. Ook een grote theaterexploitant op Broadway heeft zich gemeld en overweegt het ‘coronaproof’ theatersysteem in de VS te laten valideren.

Schotten en plantenbakken

Het plan maakt onder meer in de zaal gebruik van kleine plastic schotten die groepen bezoekers van elkaar scheiden en toch de kijkervaring niet belemmeren. Verder hebben de voorstellingen geen pauze en wordt de looprichting in het pand bepaald door grote plantenbakken. Deze voorkomen ook dat stromen bezoekers te dicht bij elkaar in de buurt komen.

De ‘exit-strategie’ is gebaseerd op het zogenoemde COVID-19 protocol dat speciaal voor Nederlandse theaters is ontwikkeld. Het omvat een dertigtal maatregelen om risico’s te beheersen en besmetting te voorkomen. TÜV Nederland heeft het idee getest op haalbaarheid en risico’s. Volgens het keuringsinstituut kan de entertainmentbranche met dit initiatief aan de slag om verdere verspreiding van het virus voorkomen.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck