Isebrand een ‘kwarrel’ of een ‘prela’ van prinses Amalia?

Isebrand vriendje van Amalia
Door: Ditjes en Datjes
06-06-2022

Prinses Amalia (18) en Isebrand Kaldewei (19) ontmoetten elkaar een dik jaar geleden tijdens een feestje. Het was het Duitse blad Bunte die als eerste de love-affair wereldkundig maakte. 

In Nederland werd schouderophalend gereageerd: laat ze toch! Een prinses heeft ook het recht om op een onbevangen manier vriendschappen te onderhouden. Ook zij wil, zoals iedereen op die leeftijd, ontdekken wat ze leuk en minder leuk vindt van een aanbidder. 

Kwarrel of prela?

Wellicht noemen de twee hun vriendschap wel een ‘kwarrel’ (‘kwalitatieve scharrel’) of een ‘prela’ (prelationship’), in studentenkringen vocabulaire voor verschillende soorten relaties. Amalia is een vrolijke, zeer intelligente, zelfbewuste jongedame. Isebrand is een telg van de ondernemende Duitse ondernemers-dynastie. De miljonairsfamilie bouwde van generatie op generatie aan een mondiaal imperium op het gebied van sanitair en badkamers. 

ACHTERGRONDREPORTAGE

Galante jongeman uit Duitsland, studerend in Nederland.

Hun onderneming Kaldewei GMBH staat er goed op: het familiekapitaal zou zo’n €400 miljoen omvatten.

Het vriendje van Amalia, want zo noem je toch een serieuze scharrel, werd voor de allereerste keer zichtbaar op de Brooklyn Bridge in New York, waar hij in november vorig jaar hand in hand met zijn droomprinses door een omstander op de foto werd gezet. Notabene op Thanksgiving! 

Willem-Alexander en Máxima zochten in volledige anonimiteit de twee daar op om gezamenlijk weer terug te reizen naar Europa.

In de sneeuw

Daarna dook Isebrand opnieuw op, ditmaal in de Oostenrijkse sneeuw. Het stel logeerde naar verluidt niet in het vertrouwde Gasthof Post, dat al decennialang gastvrij onderdak biedt aan de Oranjes. 

Isebrand en de toen geblesseerde Amalia kozen echter voor het Berghof Hotel in hetzelfde Lech. Wat weten we van deze Isebrand, die afkomstig is uit de omgeving van de Duitse stad Münster? De stad waar veel Nederlanders de kerstmarkten bezoeken en waar ook het cultureel centrum Haus der Niederlände is gevestigd.

Isebrand is zeer intelligent en hij heeft hobby’s die goed aansluiten bij de voorkeuren van Amalia. Ook heeft Isebrand naar verluidt een goed gevoel voor humor en kijkt hij onbezorgd, maar met een mondiale blik, naar zijn omgeving. Dat past naadloos bij de nuchtere kijk en de bekende zelfspot van prinses Amalia.

Dezelfde talen

Beiden zaten op het gymnasium. Daarna bereidde Isebrand zich voor op zijn studie aan een Amerikaanse kostschool op Long Island, The Stony Brook School. Aan de Universiteit van Tilburg studeert hij momenteel Business Innovation. Over Amalia wordt dezer dagen bekend welk aangepast studieprogramma ze gaat volgen. Bovendien spreken Amalia en Isebrand dezelfde talen: Nederlands, Engels, Duits en Spaans. Isebrand is, zo gaat het verhaal, een liefhebber van abstracte kunst. 

Daarmee scoort de Duitse jongvolwassene ongetwijfeld punten op Paleis Huis ten Bosch. 

Ridder

Kennelijk voldoet Isebrand vooralsnog aan alle eisen van Amalia en is hij haar ridder op het witte paard. Tegen Claudia de Breij, die ter gelegenheid van de achttiende verjaardag van de prinses een boekje schreef, onthulde Amalia nog dat Duitse jongens ‘galanter’ zijn dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Waarvan akte! 

Voor Isebrand zal er komende zomervakantie ongetwijfeld een kamer zijn gereserveerd in de Griekse villa van de Oranjes. Daar aan de baai van Doroufi op het schiereiland Peleponessos en aan boord van de Alma zal het best gezellig zijn. Of zijn er wellicht andere vakantieplannen?

Na de zomer gaat prinses Amalia studeren in Amsterdam.  

Meer DenD