Kamer fluit landbouwminister terug: geen vleesbelasting

Door:
10-05-2022

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer wil niet dat er een extra belasting komt op vlees. Een ruime meerderheid steunt een oproep van oppositiepartij PVV aan landbouwminister Henk Staghouwer om zo’n vleestaks niet in te voeren.

Staghouwer kondigde eerder dit jaar een onderzoek aan naar een vleestaks, omdat die volgens hem mensen zou kunnen aansporen tot gezondere en duurzamere keuzes. De opbrengst zou wat de ChristenUnie-bewindsman betreft gebruikt kunnen worden om boeren te helpen duurzamer te gaan produceren.

Een vleestaks zou volgens Staghouwer nauw aansluiten bij andere belastingmaatregelen die het kabinet wil nemen om gezondere voedingskeuzes te stimuleren. Zo is in het coalitieakkoord afgesproken dat er een suikertaks komt op frisdranken en dat de btw op groente en fruit op termijn omlaag gaat naar 0 procent.

De coalitiepartijen VVD en CDA lieten direct al weten dat zij een vleestaks te ver vinden gaan. Zeker nu de prijzen van dagelijkse boodschappen al in recordtempo stijgen vinden zij zo’n lastenverzwaring geen begaanbare weg. Ook SP, SGP, DENK, FVD, JA21, BIJ1, BBB, Groep Van Haga en Pieter Omtzigt steunen de oproep van de PVV.

 

ANP

 

 

Meer DenD