Karin bloemen openhartig over misbruikverleden

Karin Bloemen heeft in haar leven heel wat tegenslagen gehad. Zo zijn haar twee zussen op jonge leeftijd overleden, heeft ze voor haar neefje gezorgd toen zijn moeder omkwam en is als kind seksueel misbruikt.

Brand

Als klein meisje is de cabaretiere langdurig misbruikt. Van haar zevende tot haar elfde jaar is ze seksueel misbruikt door haat stiefvader. Toen dat ophield heeft ze aan aantal mooie jaren gehad, maar op haar 29ste ging het weer mis. Haar oudste zus kwam om tijdens een brand, net zoals haar dochter en zoontje. Alleen één neefje van Karin overleefde de brand, hij was toen zes jaar.

Karin nam de zorg voor haar neefje op zich, wat zij ‘hartverscheurend’ noemt. “Hij was letterlijk alles kwijt”, zegt Karin tegen weekend. “Hij kwam bij mij in een ziekenhuispyjama. Het was hartverscheurend als dat mannetje ‘s nachts huilend in mijn armen lag. We zijn er samen doorheen gegaan.” Het jongste zusje van Karin overleed plotseling in 2014. Inge was pas 48, toen ze een fatale epileptische aanval kreeg.

Schrijven

Ondanks al de ellende blijft Karin Bloemen altijd de mooie dingen van het leven zien. Toch vindt ze nu dat ze iets met haar verleden moet doen. “Ik krijg elke dag mailtjes van mensen die te maken hadden of hebben met seksueel misbruik. Ik vind het nodig om alles op te schrijven, in de hoop dat ik er andere slachtoffers mee kan helpen. Want het is niet het einde van het leven, ook al denk je dat op dat moment.”
Het boek zal dus gaan over het misbruikverleden van Karin. Ze vindt het belangrijk om te schrijven, maar toch ziet ze ertegen op: “Wat moet dat moet. Er is zoveel onbegrip, dat moet ik aanpakken.”