Kim-Lian in Russische oorlogsdreiging: ‘Mijn kinderen zijn bang’

Door: Charlotte Wijnen
15-04-2022

Kim Lian van der Meij woont samen met haar verloofde Daniel Gibson en hun drie kinderen op het prachtige Zweedse eiland Gotland. Maar helaas is de laatste tijd de situatie drastisch veranderd vanwege acute oorlogsdreiging vanuit Rusland.

De Zweedse inlichtingsdiensten en de Oekraïense president Zelensky hebben aan de bel getrokken vanwege vermeende plannen van Poetin om het eiland aan te vallen. De Zweedse regering neemt de dreiging serieus en heeft zwaar bewapende troepen naar het eiland gestuurd.

‘Dat maakt het beangstigend’

Kim-Lian zit er samen met haar gezin middenin. ,,Onlangs zijn er extra militairen op de basis hier gestationeerd en tanks ingescheept”, vertelt ze in weekblad Story. ,,Dat is natuurlijk zichtbaar. Ik voelde de dreiging in het begin vooral voor mijn kinderen. Het is een behoorlijk groot eiland, maar als er iets gebeurt, weet wel meteen iedereen het.”

Haar kinderen gaan met de schoolbus naar school en zien onderweg tanks en militaire jeeps rijden. Ook zien ze steeds meer in de Zweedse kranten voorbij komen en op TikTok. ,,Ze komen me de vraag: Kan er hier ook oorlog komen? Dat vind ik vervelend, want ze worden bang.”

Het liefst stelt Kim-Lian haar kinderen gerust, maar dat kan ze niet. ,,Je kunt wel zeggen tegen je kinderen dat er heus geen oorlog gaat komen, maar dat weet je niet in deze tijd. Dat maakt het beangstigend.”

Meer DenD