Kleur in je tuin met Winterheide

Door: DitjesDatjes
27-12-2017

In januari zijn de meeste tuinplanten in ‘winterslaap’, maar gelukkig zijn er uitzonderingen. Neem nu het heideplantje, een robuust tuinplantje met kleine bloemetjes die uw tuin opvrolijken in de donkere dagen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Erica

Kleine bloemetjes, toch heel veel kleur, dat is het geheim van winterheide (officieel: Erica carnea). Deze kleine, altijd groene heester bloeit met witte, roze, rode, paarse en goudgele bloemetjes. Die zijn vrij klein, maar omdat het er zoveel zijn, brengt winterheide toch veel levendigheid en kleur in uw tuin. De plant is tussen de 20-50 cm hoog en kan in de volle grond, waarbij ze in groepjes een mooi effect geven. Winterheide gedijt ook prima in bakken, (hang)manden en potten. De bloemetjes bloeien tot april. Leuk weetje: Erica is Latijn voor ‘borstel’; van de heidetakjes maakte men vroeger bezems.

Taaie rakker

Winterheide hoort bij de heidefamilie (Ericaceae) en komt vooral voor in de koelere delen van West-Europa. Er zijn zo’n 860 soorten, het is een taaie rakker die zelfs langs de kust gedijt. De plant biedt voedsel aan hoenders, geiten, schapen en ander vee. Vooral schapen zijn er dol op: ze grazen de scheuten eraf en zorgen zo als levende snoeimachines dat heidevelden in topvorm blijven.

Meer DenD