Koken met Sharon: culinaire gezelligheid

211
Sharon de Miranda
FOTO: Johannes Dalhuijsen

,,Gezelligheid! Dat hoort bij dit recept van nachos met stoofvlees. Lekker dippen en smullen maar. Verdeel het over verschillende bakjes of maak gewoon zoals op de foto een bordje op. Ook maak ik vegetarische bami, die zo rijk gevuld is dat niet-vegetariërs het vlees of de kip niet zullen missen. Heeft u toch trek in iets dierlijks? Maak dan deze overheerlijke zalmkoekjes erbij. Het is een recept van mijn oma en is volgens haar onmisbaar bij nasi of bami.” 

 

Rijk gevulde vegetarische bami geserveerd met zalmkoekjes 

Het boodschappenlijstje 

400 gr. bami 

200 gr. bimi (aspergebroccoli) 

100 gr. snijbonen 

1 bosje lange ui 

1 teentje knoflook 

6 eetl. zoete ketjap manis 

100 gr. maiskorrels 

100 gr. doperwten (diepvries) 

20 gr. geraspte wortels 

1 rode paprika 

100 gr. taugé 

Bosje bladselderij 

Zalmkoekjes: 

200 gr. rode zalm uit blik 

4 eieren 

peper/zout 

olie 

 

Bereiding voor 4 personen: 

Kook de bami volgens de verpakking gaar. Was de lange ui, bimi en paprika. Snijd de bimi in de lengte doormidden en de paprika in reepjes. Snijd de lange ui in de lengte in 3 stukken en snijd het groene gedeelte julienne (in luciferreepjes). Plaats de julienne gesneden lange ui in een bakje met ijswater (dit zorgt ervoor dat de lange ui mooi opkrult). De overige lange ui bak je samen met een gehakt teentje knoflook in een wok ca. 1 min.   

Vervolgens bakt u de bimi en de paprika 2 min. mee. Snijd de snijbonen in stukken van ong. 2 cm. en bak deze 1 min. mee. Als de bami gaar is, roert u dit erbij samen met de doperwten, de mais en de geraspte wortel. Blus het af met de ketjap manis en roerbak alles nog 2 min. Haal de wok van het vuur en roer tot slot de taugé erdoor samen met wat gesneden bladselderij. Voor het uitserveren plaats je er de gekrulde lange ui op. 

Bereiding zalmkoekjes: 

Laat de rode zalm goed uitlekken. Verwijder de graatjes en prak de rode zalm met een vork fijn. Voeg peper en zout naar smaak toe. Voeg de eieren toe en roer alles goed door elkaar. Bak er de koekjes in een koekenpan met een flinke scheut olie goudbruin. Als de zalmkoekjes gebakken zijn plaatst u ze op keukenpapier voor het overtollige vet. 

 


Nacho’s met stoofvlees en quacamole 

Het boodschappenlijstje: 

100 gr. nachos  

100 gr. crème fraîche  

500 gr. stoofvlees 

1 ui 

1 teentje knoflook 

2 theel. komijnpoeder 

2 theel. korianderpoeder 

1 paprika 

1 bouillonblokjes 

olie  

Roomboter 

Quacamole: 

2 avocado’s 

1 Spaanse peper 

1 rode ui 

1 bosje platte peterselie 

1 citroen 

100 ml. crème fraîche   

zout  

 

Bereiding voor 4 personen: 

Snijd het stoofvlees in stukjes van ong. 2 cm. Bak het goudbruin in een braadslee met wat olie en een klontje roomboter. Snipper het uitje, hak de knoflook fijn en roerbak dit met het vlees mee. Blus het vervolgens af met 1 liter water en de bouillonblokjes.  

Snijd de paprika in blokjes en kook het vervolgens minimaal 3 min op middelhoog vuur en met de deksel erop totdat het vlees lekker zacht is en uit elkaar valt. Verwijder het deksel van de pan en kook het op wat hoger vuur in tot dat de jus de gewenste dikte heeft. 

 

Quacamole: 

Maak de avocado’s schoon en prak deze met een vork. Snipper het uitje en snij de peterselie en het pepertje fijn. Roer dit door de geprakte avocado samen het sap van de citroen, de crème fraîche en wat zout naar smaak. 

Serveer het als volgt uit: eerst de nachos met daarop een flinke schep stoofvlees. Een grote lepel guacamole en wat crème fraîche. Tip: wat rauwe rode ui-ringen is heerlijk bij dit gerecht.