Koken met Sharon: “Het is weer stamppotjes- en pompoenentijd”

64
Koken met Sharon

,,Er zijn weer pompoenen in overvloed en dat geeft veel culinaire mogelijkheden”, vertelt onze tv-kok Sharon de Miranda. ,,Deze keer heb ik er eentje gevuld met witlof, avocado en geitenkaas. Deze vegetarische maaltijd kunt u ook heel eenvoudig veganistisch maken door de kaas te vervangen door blokjes tofu. En: het is weer stamppotjestijd! Ik heb me uitgeleefd met katanjechampignons, biefstuk gebakken in roomboter en zoete stoofpeertjes. Kaarsje aan en voilà: een romantisch diner.”

Door Sharon de Miranda


Pompoen gevuld met avocado, geitenkaas en witlof  

Het boodschappenlijstje: 

1 flespompoen (butternut)  

3 stronken witlof 

200 gr. geitenkaas 

2 avocado’s 

1 rode ui 

1 citroen 

50 gr pijnboompitjes  

olijfolie 

zeezout 

Zwarte peper 

Bereiding voor 4 personen: 

Verwarm de oven voor op 200 gr. Snijd de pompoen in de lengte doormidden, verwijder de pitjes. Besprenkel de 2 stukken pompoen met olijfolie, zeezout en zwarte peper en bak deze ong. 25-30 min. af in de oven.  

Snijd ondertussen de avocado in blokjes en twee stronken witlof in stukken (verwijder wel de nerf),  rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.  

Als de pompoen gaar is, haalt u het vlees van de pompoen er met een lepel uit. Neem een ruime kom en meng de pompoen samen met het sap van de citroen, de avocado en de gesneden witlof. Dit is de vulling

Haal van de ongesneden witlof de bladeren af en plaats deze in de lege pompoen en verder bedekken met de vulling.  

Vervolgens strooit u de geitenkaas erover met wat zwarte peper. Dit geheel bakt u nog 5 min. Af in de oven (200 gr.).  Tot slot strooit u er pijnboompitjes en wat rode uienringen over. 


 

Stamppot met een biefstukje en stoofpeertjes 

Het boodschappenlijstje: 

1 kg. kruimige aardappels 

250 gr. kastanjechampignons  

2 dl. kookroom 

roomboter 

10 gr. verse basilicum 

Bosuitjes 

4 biefstukken 

peper/zout 

1 citroen 

1 kg. stoofperen 

3 dl.rode wijn 

65 gr. suiker 

4 kruidnagels  

1 kaneelstokje 

1 steranijs 

2 laurierblaadjes  

 

Bereiding voor 4 personen: 

Schil de peertjes maar, laat de steeltjes eraan. Snijd met een  dunschiller 6 reepjes van de schil van de citroen. Doe de stoofpeertjes in een ruime pan met de rode wijn en vul aan met water totdat de peertjes onder water staan. Voeg het kaneelstokje, steranijs, laurierblaadjes, kruidnagelen en suiker eraan toe en breng aan de kook. Stoof het ong. 1 uur op laag vuur. 

Was en schil de aardappels (bewaar de schillen) en kook deze gaar. Snijd de kastanjechampignons in plakjes en bak deze 2 min. in een koekenpan met wat roomboter.  

Snijd de bosui in ringen en de basilicum fijn. Als de aardappels gaar zijn, kookroom toevoegen en stampen. Roer de gebakken kastanjechampignons, de bosui en de basilicum er doorheen met evt. peper en zout toevoegen. Frituur de aardappelschillen goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout naar smaak. 

Laat de biefstuk voor het bakken even op kamertemperatuur komen. Smelt een klontje roomboter in een koekenpan totdat het bruin is dan bakt u de biefstuk rare, rosé of weldone.