Koken met Sharon juni

D&D kok, Sharon is klaar voor de feestdagen. FOTO:Johannes Dalhuijsen

Deze maand heeft Ditjes & Datjes tv-kok Sharon de Miranda twee heerlijke vegetarische smaakvolle gerechten voor u uitgezocht. ,,Beide gerechten zijn ook lekker als bijgerecht.  De Shakshuka is een Oosters eenpansgerecht met gepocheerde eieren. Dit is mijn variatie met aubergine. Gezond, makkelijk en ontzettend lekker! Ik ben dol op de zoete aardappel. Ken je hem nog niet, dan is het echt het proberen waard om dit gerechtje uit te proberen. De gepofte zoete aardappel is zoet en zacht, door de in sojasaus gebakken champignons is het gerechtje wat zouter en door kruiden crème fraîche lekker fris! De zoete aardappel kan ook op de barbecue.” 

 

Shakshuka  

Het boodschappenlijstje: 

2 aubergines 

2 paprika’s 

4 tomaten  

2 teentjes knoflook 

1 rode ui 

100 gr. fetakaas 

Handje peterselie 

10 blaadjes munt 

1 groentebouillon blokje 

1 theel. komijnpoeder 

1 theel. korianderpoeder 

peper 

3 eieren 

8 pitabroodjes  

olie 

 

Bereiding voor 4 personen: 

Snipper het uitje en hak de knoflookfijn. Fruit dit aan in een hapjespan met een scheutje olie. Snijd ondertussen de aubergines in blokjes van ongeveer 1 cm en bak deze 2 min mee.  

Snijd de tomaten in kleine blokjes en voeg dit toe aan de pan. Roerbak alles 3 min. op middelhoog vuur. Snijd vervolgens de paprika’s in kleine blokjes bak deze ook 1 min. mee. Hak de peterselie fijn en roer dit erdoor samen met het bouillonblokje, het koriander- en het komijnpoeder. Als het goed is heb je nu een dikke saus!  

In deze saus maak je drie kuiltjes en breek je in alle drie de kuiltjes 1 eitje. Deze eitjes ga je pocheren in de saus. Plaats daarom een deksel op de pan en gaar de eieren in zo’n 6 min. gaar.  

Tot slot verkruimel je de fetakaas erover en strooi er wat vers gesneden munt overheen. Serveer de Shakshuka uit met de warme pitabroodjes. Het is leuk en gezellig om dit gerecht te eten vanuit de pan!  


Gepofte zoete aardappel 4 personen  

Ingrediënten: 

4 zoete aardappels  

400 g div champignons 

Sojasaus 

1 teentje knoflook 

200 g crème fraiche 

Bosje dille 

Bosje peterselie 

Bosje bieslook 

olie 

1 limoen 

1 bosje lange ui 

Peper/ zout 

Grof zout 

100 g gemengde sla 

 

Bereidingswijze : 

Verwarm de oven voor op 200 gr. Was de zoete aardappelen schoon onder koud stromend water dep ze droog, besprenkel ze met wat olie en zeezout en pak ze met aluminiumfolie goed in, prik er met een vork gaatjes in. Plaats de aardappelen in een ovenschaal. Bak ze vervolgens 60 min. af in de voorverwarmde oven, als ze vanbinnen zacht zijn dan zijn ze klaar. 

Borstel de champignons schoon en verhit een koekenpan met een scheutje olie erin. Bak de div. champignons goudbruin en blus ze af met wat sojasaus naar smaak en wat sap van de limoen.  

Snijd de dille en bieslook fijn en hak de knoflook en de peterselie fijn. Meng de gehakte kruiden, knoflook, wat peper en zout naar smaak door de crème fraiche.  

Snijd de gepofte zoete aardappels open en vul deze met de gebakken champignons, de kruiden crème fraîche en wat fijngesneden lange ui. Serveer de gepofte aardappel uit op een bedje van sla.