Koning Abdullah probeert moreel bevolking te versterken

Door: DitjesDatjes
15-05-2020

De Jordaanse koning Abdullah heeft in een uitgebreid telefonisch interview met het Duitse weekblad Der Spiegel gesproken over de gevolgen van de coronacrisis voor Jordanië en het Midden-Oosten, en over de plannen van buurland Israël om de Westelijke Jordaanoever te annexeren. Dat laatste zou ernstige gevolgen hebben voor de relaties met onder meer Jordanië, zo zei de koning in het vraaggesprek.

Koning Abdullah vertelde ook over zijn eigen werkzaamheden tijdens de lockdown, die Jordanië al in een vroeg stadium en met succes instelde. “Ik houd me aan onze sociale afstandsregels, maar ik reis wel van het noorden naar het zuiden van Jordanië om de veiligheidstroepen te bezoeken. Ik probeer het moreel van de mensen te versterken. We hebben vorige week negen dagen geen nieuwe infecties gehad. We hebben het virus snel onder controle.”

Dat betekende niet dat alles foutloos was verlopen, aldus de koning. “Geen van ons leiders zal een 10 krijgen voor het beheersen van de crisis, maar de regering heeft het land al heel vroeg afgesloten. Iedereen die Jordanië binnenkwam, werd rechtstreeks vanaf het vliegveld in hotels in quarantaine geplaatst. Ondertussen zijn we in staat om anderen over de hele wereld te helpen.” Het virus brengt voor de wereld nieuwe onzekerheden met zich mee, zoals voor de voedselvoorziening stelde koning Abdullah: “Op veel plaatsen is het gevaar van mensen die verhongeren groter dan het gevaar van het virus zelf.”

De koning zei verder dat annexatie van de Westelijke Jordaanoever en daarmee van een groot deel van Palestina tot een confrontatie zal leiden met Jordanië, maar eigenlijk wilde hij er geen woorden aan vuil maken. “Is het nu, midden in de corona-pandemie, echt het moment om te bespreken of we een oplossing met één of twee staten voor Israël en Palestina willen? Of moeten we bespreken hoe we samen de pandemie kunnen bestrijden?”

 

BUZZR

 

 

Meer DenD

Privacy instellingen

DenD.nl neemt je privacy serieus en daarom kun je zelf instellen welke gegevens je tijdens het bezoek aan onze website achterlaat.

Privacy policy | Sluiten
Instellingen