Koning geeft ‘bevelhebbersstaf’ aan Willem

Door: DitjesDatjes
24-04-2018

SOEST – Koning Willem-Alexander stond dinsdag oog in oog met de ‘vader des vaderlands’. De koning opende in het Nationaal Militair Museum de tentoonstelling Willem over Willem van Oranje.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Willem-Alexander kwam niet met lege handen naar Soest. Hij overhandigde de bevelhebbersstaf van Willem van Oranje aan een acteur die de ‘vader des vaderlands’ vertolkte. De koning overhandigde een replica, de echte staf ligt onder glas tentoongesteld in het Nationaal Militair Museum.

Willem-Alexander kreeg de eeuwenoude baton vorig jaar in bruikleen bij het staatsbezoek aan het Vaticaan. Deze wordt toegeschreven aan Willem van Oranje en is in 1574 gebruikt bij de Slag op de Mookerheide, tijdens de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd tegen de Spanjaarden. “We zullen er goed voor zorgen”, verzekerde de koning in juni, toen hij de staf in de Pauselijke Bibliotheek in het Vaticaan in ontvangst mocht nemen.

Prins Jaime

Dat de volgens de koning “voor onze geschiedenis zo belangrijke staf” de komende maanden in Soest te zien is, hebben we mede te danken aan prins Jaime. De neef van de koning en ambassadeur in Vaticaanstad dook de bevelhebbersstaf met conservator Louis Sloos op in een klooster in Barcelona. Jaime, die na de zomer vertrekt uit het Vaticaan, was dinsdag ook bij de opening van de tentoonstelling.

Willem, vanaf woensdag tot en met 28 oktober te zien in het Nationaal Militair Museum, geeft een uniek beeld in het leven van de jonge Willem van Oranje en zijn onbekende jaren. De ‘vader des vaderlands’ speelde een belangrijke rol in de Tachtigjarige Oorlog, die dit jaar 450 jaar geleden begon. De expositie omvat 165 objecten.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD